5 meninger om: Nei til salg av Norge

- Det meste staten eier kan selges.

- Nei til salg av Norge, avsluttet Ingebrigt Steen Jensen et fyrig Facebook-innlegg som spredde seg lynkjapt i sosiale medier den 19. januar. Der ytret Jensen stor bekymring til at den norske staten visstnok selger unna vesentlige selskaper og eiendommer. - Fisk, skog, utmark, halve Svalbard, statens eiendommer, Flytoget. Det er planer om massive salg av nasjonale verdier som vi aldri kan hente tilbake hvis de først er borte. I tillegg til en Facebook-gruppe med over 19 000 medlemmer i skrivende stund, ble innlegget også startskuddet for en omfattende samfunnsdebatt. Vi har samlet fem av de viktigste standpunktene i diskusjonen:

1. Nettavisen mener: Ja til salg av Norge hvis prisen er riktig

- Det virker som man tror at staten gir bort arvesølvet, og det er selvsagt bare tøys. I mange tilfeller er det riktig av stat og kommune (og alle andre eiere) å selge eiendeler. - Ta et eksempel: Gitt at du eier to hus - din bolig, og et hus du leier ut. Hvis nummer to er verdt 10 millioner kroner blir du hverken rikere eller fattigere av å selge det for 10 millioner. Det skjønner alle. - Nøyaktig slik er det for staten også, skriver Nettavisen på lederplass. (Foto: Stein J. Bjørge/Aftenposten)Ingebrigt Steen Jensen (Foto: Stein J. Bjørge/Aftenposten)

2. - Vi må alle gjøre det vi er best på

- Det blir et problem når Staten møter seg selv i døra. Hvis de er både eier, tilsynsmyndighet, kunde og de som bestemmer rammevilkår blir det vanskelig for de andre eierne. Det blir ofte lite gjennomsiktig og det er med på å drive opp risikoen for de andre. Lav risiko for investorer er bra for Norge. - Vi må alle gjøre det vi er best på, fortrinnsvis bedre enn andre. Jeg er ikke sikker på at Staten er best til for eksempel å eie Entra, slår milliardær og storinvestor Johan H. Andresen Jr fast i et intervju med Dagbladet.

3. - Nei til føleri om Norge

- Slagordet «Nei til salg av Norge» er vel så effektiv som «Bestemor på anbud» Brutalt upresist, naturligvis, men djevelsk effektivt i debatten. Næringsminister Monica Mælands lett formalistiske «spre eiermakt» har ikke en sjanse i møte med «Nei til salg av Norge!». Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen etterspør mer fokus på sakens realiteter og mindre føleri i sin vurdering av Steen Jensens utrop.

4. Dagbladet mener: Nei til salg av Norge

- Man skulle tro at de to høyrepartiene som nå styrer landet ser behovet for en eierklasse som har aktiv tilknytning til Norge og norske institusjoner. Slik er det ikke. I stedet vil den selge viktige foretak på auksjon til høystbydende. Det er å styre landet mot posisjonen som klientstat. Slik konkluderer Dagbladets innstilling til den offentlige nedskaleringen. (Foto: Ivar Ekseth/NTB Scanpix)Longyearbyen (Foto: Ivar Ekseth/NTB Scanpix)

5. - Det meste staten eier kan selges

- La oss si at man kjøper en fransk fabrikk og flytter den til Ørsta. Har Frankrike så blitt mindre fransk? Og hvis den selges videre til en brite som fortsetter produksjonen i Ørsta, er Norge blitt mindre norsk? spør historiker Jon Hustad retorisk under sitt intervju med Dagbladet. - Det meste staten eier kan selges, slår Hustad fast i samme sak.