Vis mer

5 grunner til at Henning Mankell vil bli husket

Den kjente forfatteren døde 67 år gammel.

(upublisert) Opprettet 1. Wallander-suksessen


  Henning Mankell har sørget for timevis med spenning med bøkene om politietterforskeren Kurt Wallander. Han har ikke bare hatt braksuksess i Norden, men også høstet oppmerksomhet internasjonalt.

  Flere av bøkene har blitt filmatisert. Mellom 2006 og 2010, skrev Mankell 17 filmmanus med Wallander i hovedrollen.

  (FOTO: Jessica Gow / TT / NTB scanpix)


 2. Åpenhet om kreften


  Forfatteren fikk i 2014 påvist en alvorlig form for kreft. Han bestemte seg tidlig for å forsøke å skrive om livet med sykdommen fordi det «til syvende og sist er en smerte og lidelse som rammer så mange mennesker», skrev VG.

  I slutten av september ga en utslitt Mankell sitt siste intervju.

  – Jeg har aldri i livet vært så sliten som jeg er nå, sa han til Gøteborgs-Posten.

  (FOTO: Adam Ihse / TT / NTB scanpix)


 3. En rekke dramatiske verker


  Kriminalromanene er kanskje det han er mest kjent for, men Mankell har et stort forfatterskap utenom Wallander-bøkene. I tillegg til flere bøker for barn og ungdom, har har han skrevet en rekke dramatiske verker.

  Allerede i 1968 ble det første teaterstykket hans oppført i Stockholm. De siste 20 årene har Mankell tidvis bodd i Mosambik hvor han har arbeidet som teaterregissør og dramaturg.

  (FOTO: Lisa Thanner / GP / NTB scanpix)


 4. Prisdryss


  Den svenske forfatteren var elsket av lesere over hele verden. Bøkene har blitt solgt i over 40 millioner eksemplarer og oversatt til mer enn 40 språk.

  Mankell har blitt hedret med en rekke priser gjennom sitt lange forfatterskap. I 2012 ble han tildelt Rivertonklubbens internasjonale ærespris, i 1996 fikk han Astrid Lindgren-prisen og i 1992 fikk han Glassnøkkelen for "Mördare utan ansikte". I tillegg har han blitt tildelt 17 andre priser, inkludert prisen for beste kriminalroman i 1991.

  (FOTO: Nora Lorek / TT / NTB scanpix)


 5. Fengslet i Israel


  Mankell var politisk aktiv og skapte overskrifter verden over da han i mai 2010 var om bord i en nødhjelpskonvoi på vei til Gaza. Båten havnet i trøbbel med de israelske myndighetene og fikk etter hvert besøk av tungt bevæpnede soldater.

  – Vi ble angrepet av helikoptre, speedbåter, fartøy og mange kommandosoldater som går om bord og tar båt etter båt. De skyter mennesker som sover. Uansett hvor mye israelerne skriker om at de har funnet våpen, så er det nonsens, sa forfatteren, ifølge Nettavisen.

  Han ble satt i varetekt i Israel, men slapp ut etter kort tid.

  (FOTO: Adam Ihse / TT / NTB scanpix)


KILDE: Wikipedia | VGGøteborgs-Posten | Nettavisen | Store norske leksikon | Leopard forlag

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.