5 grunner til at du aldri bør droppe refleks

Det kan redde liv.
 1. Refleks kan redde liv


  Tall fra Utrykningspolitiet viser at 245 fotgjengere har blitt påkjørt og drept de siste 10 årene. 40 prosent av disse ble påkjørt i mørket. Refleks reduserer risikoen for å bli drept med hele 85 prosent.


 2. Usynlig i mørket


  Går du langs en vei eller krysser gaten i mørket, må du sørge for å bli sett. Bruker du refleks, vil en bil med nærlys se deg på 140 meter. Dropper du derimot refleksen, vil ikke føreren se deg før du er 25-30 meter unna. Reaksjonstiden vil gå fra ti til to sekunder.

  Ulykkesstatistikk fra Statens vegvesen viser at en tredjedel av fotgjengerulykker skjer i mørket, skriver NRK. 3. Billig livsforsikring


  Det verken koster mye penger eller tar mye tid å bruke refleks. De 15 sekundene ekstra det tar å sette på seg refleks før du går ut, kan redde livet ditt.

  – Hvert år blir nesten 20 fotgjengere drept i trafikken, 90 blir hardt skadd, mens 470 blir lettere skadd. Vi vet at mange av disse kunne sluppet unna ulykkene, hvis bilistene hadde sett dem, sier Jan Johansen, direktør i Trygg Trafikk.


 4. Kan skremme bilister


  Over halvparten av norske bilister har vært faretruende nær ved å kjøre på en fotgjenger uten refleks, skriver P4.

  - Å nesten kjøre på noen oppleves som svært ubehagelig, sier kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen til P4 Nyhetene.

  I verste fall kan bilisten bli såpass skremt av den mørkkledde fotgjengeren som plutselig dukker opp, at vedkommende forårsaker en ulykke.


 5. - Nordmenn er for dårlige


  Til tross for at bruken av refleks har økt, er det fortsatt kun 32 prosent voksne som benytter seg av den lille livredderen, viser tall fra Trygg Trafikk.

  Det er i sentrum og i bygater folk er dårligst på å bruke refleks. Ifølge Trygg Trafikk, er det nettopp der de fleste fotgjengerulykkene skjer. Kvinner er flinkere enn menn til å bruke refleks.

  (FOTO: Mimsy Møller / Samfoto)
Legg til sol_no på SnapChat