46 prosent av importert honning er falsk

Hele 46 prosent av importert honning er falsk vare, ifølge en EU-rapport. I stedet for honning består varene stort sett av sirup.

En bie samler nektar på hvitveis og produserer senere ekte honning. Foto: Paul Kleiven / NTB
En bie samler nektar på hvitveis og produserer senere ekte honning. Foto: Paul Kleiven / NTB Vis mer
Publisert

Birøktere i Norge og Sverige vil nå ha bedre kontroll og strengere straff for matforfalskning – samt importstopp fra land som selger falsk honning, skriver Nationen.

– Vi krever bedre merking, oppdaterte kontrollmetoder og flere analyser av importerte partier med honning, sier generalsekretær i Norges Birøkterlag, Hilde Merete Øverby.

Prosjektleder for ByBi HonningHub, Ragna Ribe Jørgensen, opplyser at det flommer over av juksehonning på verdensmarkedet, og det er svært lønnssomt.

– Så lukrativ er svindelen at honning faktisk er ett av de mest forfalskede produkter som finnes, sier Jørgensen.

Jørgensen viser til at en rekke andre undersøkelser gjennomført i flere europeiske land de siste årene, viser det samme.

– Ofte er det umulig å avsløre. Vi må dermed forvente at også rundt 40 prosent av all importhonning i norske butikkhyller er falsk, sier hun.

Dagbladets kommentator, Martine Aurdal, sier LO er god rustet til å kunne streike i lang tid med en stor streikekasse. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Det er EU-kommisjonen som har gjennomført prosjektet « From The Hives » for å undersøke omfanget av forfalskninger i honningindustrien. Rapporten ble nylig publisert av European Anti-Fraud Office (OLAF).

Ifølge fagfolk er Kina, Tyrkia og Storbritannia blant verstingene når det gjelder salg av juksehonning.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer