35 personer pågrepet under nynazistdemonstrasjon i Oslo

35 personer er pågrepet i forbindelse med en markering holdt av den nasjonalsosialistiske gruppa Den nordiske motstandsbevegelsen i Oslo sentrum.

Politiet har anholdt alle demonstrantene. Foto: Javad Parsa / NTB
Politiet har anholdt alle demonstrantene. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi måtte bruke makt for å få kontroll på dem, men jeg har ingen opplysninger om at det ble brukt direkte vold mot politiet, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand til NTB.

Det var klokken 14.30 lørdag ettermiddag at Filter Nyheter først meldte at den nynazistiske gruppa Den nordiske motstandsbevegelsen som holdt en markering i Oslo sentrum

Politiet skriver på Twitter i 16.30-tiden at 35 personer er pågrepet i saken og kjørt til arresten.

Ifølge NRK beveget gruppen seg fra Karl Johans gate og oppover mot Pilestredet. Politiet sier til NTB at noen av demonstrantene ble stoppet ved krysset mellom St. Olavs gate og Frederiks gate. Like i nærheten ligger Blitz-huset, som er et kjent tilholdssted for venstreradikale i Oslo.

Motdemonstranter dukket opp

Det dukket også opp motdemonstranter under nazistmarkeringen.

– Det har vært en del meningsmotstandere som har dukket opp som vi har jobbet for å skille. Målet vårt har vært å unngå konfrontasjoner mellom dem, og det har vi klart, sier han.

Hekkelstrand sier at de også tok kontroll på en mindre gruppe fra Den nordiske motstandsbevegelsen i Universitetsgata, etter at demonstrantene delte seg i to grupperinger.

– Det har vært mye politifolk og vi har brukt store ressurser, men jeg vil ikke gå ut med nøyaktig antall, sier han.

– Det var litt knuffing

Innsatsleder Erik Hestvik i politiet sier under en presseorientering i Oslo sentrum at ni demonstranter ble pågrepet i Universitetsgata og 26 ble pågrepet ved St. Olavs gate.

Han sier at de måtte bruke det han omtaler som «enkle fysiske grep» for å stanse demonstrantene og få kontroll

– Det er ikke meldt om noen skadde, men litt knuffing var det i forbindelse med anholdelsen. En har fått tilsyn etter å ha fått ubehag, men han er i god behold og kvittert ut av helsevesenet, sier Hestvik.

– I dette landet ønsker vi å legge forholdene til rette for enhver ytring, og det innbefatter den grupperingen vi sto overfor i dag. Men når vi da tar kontakt og det ikke er klima for dialog, er det vanskelig å legge forholdene til rette for ytringsfrihet. Det krever en viss dialog, og det var ikke til stede i dag, sier innsatslederen.

Gikk opp på Løvebakken med flagg

Filter Nyheter skriver at flere av demonstrantene i Den nordiske motstandsbevegelsen har kommet fra Sverige og Danmark.

Innsatsleder Hestvik bekrefter at det er folk fra flere land blant de pågrepne.

En video fra Filter Nyheter viser også at nynazistene står på Løvebakken foran Stortinget med store flagg. Nettstedet skriver at politiet forsøkte å bortvise dem uten hell.

Hekkelstrand bekrefter hendelsen.

– Politiet var på Løvebakken, og de nektet å etterkomme pålegg, sier han.

Bilder viser også at de marsjerte oppover Karl Johans gate.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer