31 meldinger om blodpropp hos koronavaksinerte i Norge

Legemiddelverket har fått melding om blodpropp hos 31 personer som har fått koronavaksine i Norge.

Publisert

Legemiddelverkets ukesrapport gir en oppdatert oversikt over meldinger om mulige bivirkninger av koronavaksinasjon per 9. mars.

Fram til tirsdag hadde de mottatt 4.985 meldinger om mistenkte bivirkninger, og av disse var 2.479 meldinger behandlet. 296 er klassifisert som alvorlige og 2.184 som lite alvorlige.

Per 9. mars var det også meldt 31 tilfeller av blodpropp hos personer som hadde tatt koronavaksine i Norge.

– Fire av tilfellene gjaldt yngre personer. Det betyr at meldingene hovedsakelig dreier seg om eldre som ofte har annen underliggende sykdom, uten at det er fastslått sammenheng med vaksineringen, skriver Legemiddelverket.

Ikke konkludert med sammenheng

I ukesrapporten viser Legemiddelverket til meldingen om ett dødsfall i Danmark som følge av blodpropp etter vaksinasjon med AstraZeneca-vaksine. Torsdag valgte Folkehelseinstituttet derfor å sette all vaksinering med denne vaksinen på pause mens videre utredning pågår.

Dødsfallet i Danmark førte til at Legemiddelverket ventet med å publisere ukesrapporten til de hadde hentet ut og gjennomgått alle tilfellene av blodpropp etter koronavaksinasjon meldt til bivirkningsregisteret.

I Norge er det meldt om ett blodpropptilfelle hos en person som har fått AstraZeneca-vaksinen. Dette er en person under 30 år i Innlandet, der hjerneblødningen hadde dødelig utfall.

– Det er ikke konkludert med at det er en sammenheng mellom vaksinen og det uventede dødsfallet. Dette vil bli grundig undersøkt.

Endrer ikke anbefalinger

30 personer som har tatt Biontech/Pfizer-vaksinen, har fått blodpropp, mens det ikke er mottatt meldinger om blodpropp etter vaksinering med Modernas vaksine.

Meldingene om bivirkninger som er behandlet nå, gir ikke grunnlag for å endre gjeldende anbefalinger om bruk av koronavaksiner i Norge, fastslår Legemiddelverket.

De aller fleste meldingene om bivirkninger er betraktet som vanlige og ventede. Det dreier seg om smerter på stikkstedet, hodepine, generell uvelhetsfølelse med feber, tretthet, kvalme og smerter i kroppen.

(©NTB)

Mer om