31 babyer reddet ut av Shifa-sykehuset – nesten 200 pasienter er igjen

31 premature spedbarn er evakuert fra Shifa-sykehuset i Gaza by, som nå ligger midt i en krigssone. FN håper å gjenforene barna med foreldrene.

En sykepleier steller med spedbarna som søndag ble hentet ut av Shifa-sykehuset i Gaza by og brakt til Rafah helt sør på Gazastripen. Foto: Hatem Ali / AP / NTB
En sykepleier steller med spedbarna som søndag ble hentet ut av Shifa-sykehuset i Gaza by og brakt til Rafah helt sør på Gazastripen. Foto: Hatem Ali / AP / NTB Vis mer
Publisert

– 31 babyer som klamret seg til livet, ble i dag reddet fra Shifa-sykehuset i det nordlige Gaza, sier FNs barnefond Unicef søndag kveld.

Operasjonen ble gjennomført under det som beskrives som ekstremt farlige forhold, i et samarbeid mellom palestinsk Røde Halvmåne, helsemyndigheter, sykehusansatte og FN-organisasjonene Unicef, Verdens helseorganisasjon (WHO), UNRWA, OCHA og UNMAS.

WHO har beskrevet Shifa-sykehuset som en dødssone, med nesten 300 pasienter som tas hånd om av 25 helsearbeidere.

De er igjen etter at cirka 2500 pasienter, ansatte og fordrevne palestinere i helgen forlot sykehuset til fots.

Håper på flere transporter

WHO planlegger å gjennomføre flere akutte transporter av de gjenværende pasientene og ansatte ved Shifa straks de har fått de nødvendige sikkerhetsgarantier.

De 31 nyfødte ble søndag transportert i kuvøser fordelt på seks Røde Halvmåne-ambulanser under en «ekstremt intens og svært risikofylt sikkerhetssituasjon», sier WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus.

De kom trygt fram til et sykehus i Rafah helt sør i Gaza, der de får behandling i intensivavdelingen for nyfødte.

Tre leger og to sykepleiere ble evakuert sammen med barna, ifølge Røde Halvmåne. Også ti familiemedlemmer av Shifa-ansatte var med på turen, opplyser Tedros.

Leter etter familier

En talsmann for Gazas helsedepartement, Ashraf al-Qedra, sier at barna skal sendes til sykehus i Egypt sammen med familiene sine mandag.

Unicef sier de deltar i arbeidet med å identifisere og registrere babyene for å kunne spore opp familiene og gjenforene dem med foreldrene eller andre familiemedlemmer der det er mulig.

Gazas helsedepartement har opplyst at åtte spedbarn har dødd på Shifa-sykehuset siden 11. november, da kuvøsene sluttet å virke fordi strømgeneratorene ikke lenger hadde drivstoff.

– En «dødssone»

Etter at et FN-team fikk besøke sykehuset i én time lørdag, ba WHO innstendig om en evakuering av de siste pasientene.

– Pasienter og helsepersonell som de snakket med, er redselslagne og frykter både for sin helse og sine liv, og de bønnfalt om en evakuering, skriver WHO i en uttalelse, der Shifa-sykehuset blir beskrevet som en «dødssone».

På sykehuset var det da fortsatt sårede pasienter med alvorlig infiserte sår og andre med lammelser som følge av skader i ryggraden. Ved inngangen til sykehus er en massegrav der WHO ble fortalt at over 80 personer er begravet.

Mangler alt

Israelske soldater rykket inn i bygninger på sykehuset onsdag og var søndag tilsynelatende fortsatt inne i det beleirede sykehuset. De siste dagene har ansatte og pasienter verken hatt tilgang til strøm eller medisiner.

Leger og øyenvitner har fortalt at det israelske militæret ga dem en times frist til å evakuere sykehuset, og at det skjedde mens israelske soldater fulgte evakueringen med våpen i hånd. Israel har på sin side hevdet at de kun etterkom en anmodning om å la folk få dra.

WHO bekrefter at militæret ga ordre om en evakuering, slik de også har gjort flere ganger tidligere.

spedbarn

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer