Skattemeldingen 2018

2,9 millioner nordmenn får trolig tilbake penger på skatten

Skattemeldingen for 2018 er klar, og foreløpige tall viser at 2,9 millioner nordmenn ligger an til å få penger tilbake. 800.000 må belage seg på restskatt.

Skattedirektør Hans Christian Holte sier det er viktig at alle selv sjekker skattemeldingen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Skattedirektør Hans Christian Holte sier det er viktig at alle selv sjekker skattemeldingen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det viser de foreløpige beregningene fra skatteetaten.

De som får penger tilbake, får i gjennomsnitt 11.800 kroner. De 800.000 som må betale restskatt, må i snitt ut med 25.900 kroner.

Totalt har nordmenn drøyt 33,7 milliarder kroner skatt til gode. Foreløpig beregnet restskatt er 20,6 milliarder kroner.

Beløpene er foreløpige. Det er først når du får skatteoppgjøret, at du får endelig beregning av skatt, påpeker skatteetaten. Skatteoppgjøret blir klart mellom juni og oktober.

Viktig å sjekke

Skattemeldingen for lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende er forhåndsutfylt med opplysninger om inntekt, formue, bolig, gjeld og fradrag.

Skattedirektør Hans Christian Holte sier det er viktig at alle selv sjekker skattemeldingen. Selv om meldingen er ferdig utfylt, kan det være opplysninger som ikke stemmer og fradrag som en kan gå glipp av.

– Skatteetaten vet ikke alt om deg, og det er du som kjenner din økonomi best. Vi mottar stadig mer informasjon om deg, men du er selv ansvarlig for å oppgi fullstendige opplysninger som er grunnlaget for å beregne skatten din, sier Holte.

På skatteetaten sine nettsider kan man bruke fradragskalkulatoren for å sjekke hvilke fradrag som kan føres opp.

Inntektskilder som kan gi trøbbel

De siste årene har det kommet flere utleietilbydere på markedet, og delingsøkonomien er noe som kan gi nye utfordringer i skattemeldingen.

Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea trekker fram særlig to inntektskilder forbrukere bør være oppmerksomme på: korttidsleie av biler og boliger.

– Utleie av privat bil eller bolig må føres inn i skattemeldingen. Har du ufullstendige opplysninger risikerer du å få tilleggsskatt, sier hun.

Fristen for å levere skattemeldingen er 30. april for lønnstakere og pensjonister og 31. mai for næringsdrivende.

Kun en av fem har oversikt

Bare 20 prosent av nordmenn har god eller full oversikt over hvor mye de får igjen eller må ut med i restskatt før de har sjekket skattemeldingen. Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for SpareBank 1.

Av de 1.073 respondentene svarer 4 prosent at de har full oversikt. 16 prosent sier de har god oversikt, mens 35 prosent, en drøy tredel, svarer at de har en viss oversikt. Hele 39 prosent har liten eller ingen oversikt.

Påloggingsvansker

Etter at skattemeldingen ble gjort tilgjengelig onsdag kveld, var det så stor pågang hos skatteetaten gjennom natten at innloggingen brøt sammen.

Torsdag var ID-porten tilbake i stabil drift.

– ID-porten er oppe og stabil, men innbyggere som logger på skattemeldinga må være forberedt på å få beskjed om å vente litt og prøve igjen senere i morgentimene. Dette er et tiltak for å sørge for at systemet ikke overbelastes i de alle travleste timene, og vi forventer at trafikken avtar noe etter kl. 10, lød driftsmeldingen fra Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) torsdag formiddag.

Difi har ansvaret for ID-porten, som er flaskehalsen tusenvis av nordmenn må gjennom for å komme inn på nettsidene til Altinn og se skattemeldingen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer