Pingviner rammet av mangel på is

25.000 keiserpingvin-par pleide å formere seg her hvert år. Så endret alt seg: - Katastrofalt

En katastrofe har rammet det som tidligere var verdens nest største koloni med keiserpingviner, ifølge forskere. Årsaken er mangel på is.

Pingvin-kyllinger ved Halley Bay i Antarktis. Mangel på is gjør at keiserpingvinene i området nesten ikke klarer å formere seg. Foto: Peter Fretwell / British Antarctic Survey / AP / NTB scanpix
Pingvin-kyllinger ved Halley Bay i Antarktis. Mangel på is gjør at keiserpingvinene i området nesten ikke klarer å formere seg. Foto: Peter Fretwell / British Antarctic Survey / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forskere fra British Antarctic Survey (BAS) har brukt satellittbilder til å undersøke kolonien ved Halley Bay i Weddellhavet i Antarktis.

Her pleide tidligere 25.000 pingvin-par å pare seg hvert år. Men situasjonen endret seg i 2016.

Keiserpingviner med unger ved Halley Bay i Antarktis. Det er ikke mange pingviner igjen i det som tidligere var verdens nest største koloni med keiserpingviner, ifølge forskere. Foto: Peter Fretwell / British Antarctic Survey / AP / NTB scanpix
Keiserpingviner med unger ved Halley Bay i Antarktis. Det er ikke mange pingviner igjen i det som tidligere var verdens nest største koloni med keiserpingviner, ifølge forskere. Foto: Peter Fretwell / British Antarctic Survey / AP / NTB scanpix Vis mer

Unormal varme og uvær brøt i stykker isen som keiserpingvinene bruker til å fostre opp ungene sine. Dermed døde nesten alle de nyklekkede pingvin-kyllingene.

Det samme skjedde i 2017 og 2018. Torsdag konstaterte forskerne ved BAS at kolonien ved Halley Bay nærmest er borte.

– Satellittbildene viser tydelig en katastrofal formerings-svikt på dette stedet de siste tre årene, sier Peter Fretwell ved BAS.

Hans kollega Phil Trathan sier det ikke er mulig å vite sikkert om issmeltingen i området skyldes klimaendringene. Men forskerne har aldri tidligere opplevd at pingvinene her omtrent ikke har klart å formere seg.

En annen pingvin-koloni i nærheten, ved Dawson Lambton, har imidlertid vokst. Det kan dermed se ut som fuglene her har tatt imot «flyktninger» fra det som tidligere var verdens nest største koloni med keiserpingviner.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer