23-åring tiltalt for deltakelse i al-Qaida

23-åringen som i fjor ble pågrepet i Bulgaria og utlevert til Norge, er tiltalt for å ha oppfordret til å begå terrorhandlinger og for å ha deltatt i al-Qaida.

En 23 år gammel mann må møte i Oslo tingrett i mai, tiltalt for oppfordring til terror og deltakelse i en terrororganisasjon. Foto: Terje Pedersen / NTB
En 23 år gammel mann må møte i Oslo tingrett i mai, tiltalt for oppfordring til terror og deltakelse i en terrororganisasjon. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge tiltalen, som ble tatt ut mandag, kom han i perioden juni 2021 til 31. mai 2022 i Norge og Bulgaria med oppfordringer til terrordeltakelse gjennom å publisere sju magasiner på nett.

«Magasinene inneholdt oppfordringer til å begå terror, religiøse tekster som legitimerer bruk av vold, og brukerveiledninger til å begå terrorhandlinger.», står det i den omfattende tiltalen.

I en melding på et nettsted skal han blant annet ha skrevet:

«O my beloved fighters around the world. I will teach you how to make weapons, which you can use against the mushrikeen (feiltroende). Gas, bombs, how to stab, etc.»

Han er også tiltalt for å ha deltatt i terrororganisasjonen al-Qaida i samme periode, blant annet ved at han publiserte magasiner med artikler om hvordan man lager eksplosiver, kan gjennomføre angrep og flere andre voldsrettede veiledninger.

Han skal også ha omtalt-Qaidas grunnlegger Osama bin-Laden som «vår leder» og hyllet terrorangrep.

Pågrepet i Bulgaria

– Vi har vært forberedt på at det ville komme en tiltale. Jeg fikk den akkurat selv og har ikke gått gjennom den med min klient, så jeg vil ikke si noe om hvorvidt han erkjenner straffskyld, sier 23-åringens forsvarer, advokat Bendik Falch-Koslung, til NTB.

Bendik Falch-Koslung forsvarer den terrortiltalte 23-åringen. Foto: Jan Kåre Ness / NTB
Bendik Falch-Koslung forsvarer den terrortiltalte 23-åringen. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Vis mer

23-åringen ble pågrepet i Bulgaria 31. mai og senere utlevert til Norge. Han sitter i dag i varetekt på Ullersmo.

Det er statsadvokat Frederik G. Ranke som har tatt ut tiltalen og er aktor i saken mot 23-åringen.

– Jeg vil ikke kommentere tiltalens enkeltheter før den er forkynt for den tiltalte. Men på generelt grunnlag kan jeg si at dette er en svært alvorlig sak der mannen er tiltalt for oppfordringer til iverksetting av terrorhandlinger. Det dreier seg også om deltakelse i terrororganisasjonen al-Qaida, sier Ranke.

PST kalte publiseringen farlig

NTB har mandag vært i kontakt med PST, som har etterforsket saken. De viser til Ranke og ønsker ikke å uttale seg.

PST kommenterte imidlertid saken på en pressekonferanse 1. juni i fjor, dagen etter pågripelsen.

– Vi ser at virksomheten som er bedrevet, er samfunnsskadelig og farlig, og risikoen for at noen gjør noe, er ganske stor, sa politiadvokat Thomas Blom i PST til NTB under pressekonferansen.

Rettssaken mot mannen starter i Oslo tingrett 22. mai, og det er satt av 18 rettsdager til saken.

Etterforsker fremdeles broren

23-åringens yngre bror er også siktet i saken og ble pågrepet i Oslo samme dag som broren ble pågrepet i Bulgaria.

– Det pågår fortsatt etterforskning mot broren, og saken mot ham er ikke påtaleavgjort, sier Ranke.

Han sier at påtalemyndigheten mener at det er mest fornuftig å kjøre sakene mot de to brødrene separat, dersom det skulle bli tatt ut tiltale mot den yngre broren.

– Det vil ta betydelig mer tid å få gjennomført bevisføringen mot 23-åringen enn mot den yngre broren. Derfor ville sistnevnte ha sittet uvirksom store deler av rettssaken dersom det ble gjennomført som én rettssak, sier statsadvokaten.

Advokat Morten Furuholmen forsvarer den yngre broren.

– Han benekter i utgangspunktet straffskyld, men har ikke tatt stilling til alle anklagene som er rettet mot ham, sier Furuholmen.

Han sier at hans klient ble løslatt fra varetekt for en god stund siden.

(NTB)

Mer om