22 år siden sist. På søndag er det tre grunner til å feire

Søndag er det tre grunner til å lage litt ekstra ståhei. 14. februar er det både fastelavn, valentinsdag og morsdag.

Fastelavnsbolle er en hvetebolle, gjerne overskåret vannrett, fylt med pisket krem og syltetøy og overdrysset med melis. Bollene blir servert på fastelavnssøndag. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Fastelavnsbolle er en hvetebolle, gjerne overskåret vannrett, fylt med pisket krem og syltetøy og overdrysset med melis. Bollene blir servert på fastelavnssøndag. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

For ti år siden fortalte statistikk-eksperten Bjørn Auestad oss hva som vil skje på denne søndagen. Han hadde regnet ut sannsynligheten for at de tre merkedagene faller på samme dag.

– Det skjer bare mellom tre og fire ganger i løpet av 100 år, sa førsteamanuensen ved Universitetet i Stavanger i et intervju med NRK i februar i 2010.

Han fortalte at forrige gang dette skjedde var i 1999 og at neste gang blir 2021 og deretter i 2083.

Hjertedagen

Morsdagen er ment som en hedersdag for mødre. Skikken startet i USA tidlig på 1900-tallet der den ble arrangert av religiøse organisasjoner, ifølge Store norske leksikon. Her i landet ble første morsdagen arrangert i en metodistkirke i Bergen i 1919. I dag feires morsdagen andre søndag i februar. Datoen er forskjellig i alle land.

Noen velger kanskje heller å feire valentine-dagen, også kalt Alle hjerters dag. Den skal tradisjonelt feires med oppmerksomhet med blomster, kort eller kanskje konfekt – til en du vil gjøre ekstra stas på.

St. Valentin har sin bakgrunn fra den katolske kirken. Feiringen i Norge har imidlertid ikke røtter tilbake til den katolske kirken. I likhet med morsdag er valentinsdag en skikk som er påvirkning fra USA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer