200 har bedt om hjelp hjem fra Israel – nytt norsk fly fredag

Omtrent 200 nordmenn har bedt om hjelp hjem fra Israel eller Gaza. Norge sender et nytt fly til Israel fredag – og folk bes ta kontakt med UD.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier til TV 2 at Norge sender et nytt fly til Israel fredag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier til TV 2 at Norge sender et nytt fly til Israel fredag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Flyet sendes i samarbeid med Norwegian og går fra flyplassen Ramon i byen Eilat, sør i Israel. Flyet går fra Eilat klokken 15.30 israelsk tid, noe som tilsvarer klokken 14.30 norsk tid, opplyser Utenriksdepartementet (UD) torsdag kveld.

– Vi ber om at alle som vil være med på dette flyet, tar kontakt med Utenriksdepartementet så fort som mulig, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til NTB.

Billettene vil koste inntil 7000 kroner per stykk. Passasjerer må være på flyplassen senest to timer før avgang, det vil si klokken 13.30 israelsk tid, skriver departementet.

200 har bedt om hjelp

UD anslår at rundt 200 personer har bedt om hjelp for å komme hjem til Norge, omtrent 100 i Israel og omtrent 100 i palestinske områder.

– Det er i hvert fall 100 på hver side som har bedt om hjelp til å komme hjem, sier utenriksministeren.

Norwegian-flyet som går fredag, har plass til 180 passasjerer.

– Om man ikke skulle få mulighet til å komme på dette flyet, så finnes det andre muligheter. Grensa til Jordan er åpen, det finnes andre kommersielle flyginger og man kan ta båt til Kypros, sier Huitfeldt.

Natt til torsdag landet et Norwegian-fly med 180 passasjerer, hovedsakelig nordmenn, på Gardermoen.

Oppfordrer Israel til å åpne grense til Gaza

UD er stadig i kontakt med norske borgere som ønsker hjelp i Gaza. Israels stenging av grensa gjør imidlertid situasjonen vanskelig.

– Vi oppfordrer på det sterkeste israelske myndigheter til å åpne grensen så vi kan sende inn norske leger til rammede områder, samt frakte norske borgere ut, sier Huitfeldt.

Hun understreker at det er nærmest umulig å forlate Gaza for øyeblikket.

– Vi ser på ulike muligheter til å hjelpe nordmenn. Vi har 50 mennesker som jobber i UDs kriseteam og vi ringer opp folk vi ikke vet hvor er.

Danmark sendte torsdag et militærfly til Israel for å evakuere sine borgere. På spørsmål om det kan være aktuelt for Norge svarer Huitfeldt at de «ser på mange ulike muligheter for å hjelpe nordmenn».

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer