198 helseledere tjener mer enn helseministeren

Til sammen 198 ledere i helseforetakene tjener mer enn helseminister Bent Høie (H), som har en årslønn på 1,4 millioner kroner.

Styreleder Gunnar Bovim ved Oslo universitetssykehus sier han kan forstå at lønnsnivået ser litt høyt ut, men han mener de har funnet en god balanse. Foto: Vidar Ruud / NTB
Styreleder Gunnar Bovim ved Oslo universitetssykehus sier han kan forstå at lønnsnivået ser litt høyt ut, men han mener de har funnet en god balanse. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

En oversikt Klassekampen har laget etter å ha gjennomgått årsregnskapene til de 36 helseforetakene her i landet, viser at 198 helsetopper tjener mer enn helseminister Bent Høie.

70 av disse tjener mer enn statsministeren, som tjener vel 1,7 millioner kroner i året.

Ved Oslo universitetssykehus tjener 21 helsetopper mer enn statsministeren, og 23 tjener mer enn helseministeren. Styreleder Gunnar Bovim ved Oslo universitetssykehus sier han kan forstå at lønnsnivået ser litt høyt ut.

– Men det er samfunnskritiske institusjoner og jobbene er svært krevende. Jeg tenker vi har funnet en ganske god balanse, sier han.

Han understreker at helseforetaket rekrutterer både fra kliniske stillinger og fra næringslivet.

Tidligere var det folkevalgte politikere i fylkestingene som styrte sykehusene, men Arbeiderpartiet vedtok helseforetaksmodellen med støtte fra Høyre og Frp i 2001.

Senterpartiet og SV ønsker å skrote denne modellen og gå tilbake til en form for demokratisk kontroll over sykehusene, men Ap vil holde på helseforetakene.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer