17 nye coronainnleggelser siden tirsdag – smitten øker i Troms og Finnmark

Onsdag var 118 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på 17 pasienter fra dagen før. Smitten øker i Nord-Norge.

– Vi er i tett dialog med flere kommuner i Troms og Finnmark som rapporterer om økende smittetall, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI. Foto: Ali Zare / NTB
– Vi er i tett dialog med flere kommuner i Troms og Finnmark som rapporterer om økende smittetall, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som eneste fylke i Norge beskrives smittetrenden i Troms og Finnmark som «sannsynlig økende» i ukesrapporten fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Onsdag var 118 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus, 17 flere enn dagen før. 16 av pasientene får respiratorbehandling, og 29 ligger på intensivavdeling.

Det er først og fremst i Nord-Norge at situasjonen har forandret seg, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

– Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) har flere pasienter enn tidligere i pandemien. Vi er i tett dialog med flere kommuner i Troms og Finnmark som rapporterer om økende smittetall, sier hun.

26 coronapasienter er innlagt på sykehus i regionen Helse nord, 74 i Helse sør-øst, tolv i Helse Midt-Norge og seks i Helse vest. UNN gikk søndag til gult beredskapsnivå som følge av den økende mengden pasienter.

Ikke avgrenset utbrudd

FHI er i kontakt med Statsforvalteren og kommuner i Troms og Finnmark og bistår i vurderinger om behovet for tiltak fortløpende.

– Så langt vi vet, er det ingen spesielle grupper, miljøer eller annet hvor man ser utbrudd nå, men vi har over tid registrert mest smitte blant yngre. Innleggelsene reflekterer til dels et høyere smittenivå i nordlige landsdeler enn tidligere, men det er større usikkerhet rundt antallet meldte og registrerte smittetilfeller på grunn av endringer i TISK-strategien, sier Line Vold.

TISK står for testing, isolering, smittesporing og karantene og har vært den gjeldende strategien fra norske helsemyndigheter gjennom pandemien. Siden gjenåpningen 25. september har regimet for smittesporing og karantene vært mer avslappet.

Fullvaksinerte innlagt

I uke 41 var om lag halvparten av alle coronainnlagte uvaksinerte (44 prosent), ifølge ukesrapporten fra FHI. Men nå er trenden at stadig flere av de innlagte er fullvaksinerte.

– Blant de fullvaksinerte som blir innlagt, er det flere eldre og personer med risikofaktorer. Blant de uvaksinerte er det flere yngre, sier avdelingsdirektør Vold.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer