Turistmål i Norge

16 populære turiststier får milliontilskudd

Miljødirektoratet gir 11,5 millioner kroner til populære norske turiststier. – Dette gir økt lokal verdiskaping uten å ødelegge naturen, sier Ola Elvestuen.

PREIKESTOLEN: Turgåere tar selfie på Preikestolen. Over 250 000 mennesker tar hvert år turen opp til fjellplatået på nordsiden av Lysefjorden i Forsand kommune i Rogaland. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
PREIKESTOLEN: Turgåere tar selfie på Preikestolen. Over 250 000 mennesker tar hvert år turen opp til fjellplatået på nordsiden av Lysefjorden i Forsand kommune i Rogaland. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Tilskuddet gjennom ordningen Nasjonale turiststier går til blant annet tilrettelegging og til å gjøre stiene i stand til å ta imot flere turister i norsk natur.

16 av 22 søkere får tilskudd, og fem av stiene får tilskudd for første gang. Blant søkerne som får tilskudd, er Fjellheisen i Tromsø, Nigardsbreen i Luster og Midsundtrappene i Møre og Romsdal. Samtidig får kjente nasjonale ikoner som Besseggen, Gaustatoppen og Preikestolen også støtte.

Aller mest støtte får Reinebingen i Moskenes kommune i Nordland, der kommunen får 2 millioner kroner til tilrettelegging av stien og infrastruktur.

Økt verdiskaping

Økende turisme på kjente norske turistmål de siste årene har ført med seg slitasje, forsøpling og et voksende antall redningsoppdrag.

– Vi vil ta imot den økende mengden turister i norsk natur uten at det fører til slitasje, forsøpling og redningsaksjoner. Dette må skje gjennom helhetlig og langsiktig planlegging, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Han mener tilskuddet til turiststiene bidrar til økt lokal verdiskaping uten at naturen blir ødelagt av turister som kommer for å oppleve den.

Vil ha bedre planlegging

Målet med tildelingene er at enda flere turmål skal komme i gang med en helhetlig planlegging av turiststiene.

Flere av turiststiene som får støtte i år, blant annet Gaustatoppen, Kjerag og Skagsvolsa, får støtte til å arbeide med nettopp dette.

Ordningen Nasjonale turiststier som ledes av Miljødirektoratet, gir ikke støtte til driftsoppgaver, og den krever at søkerne bidrar med minimum 50 prosent egeninnsats i tiltakene, enten i form av penger eller arbeidsinnsats.

De som har fått tilskudd, er blant annet reiseselskaper, kommuner og fylkeskommuner.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer