16-åring avviser terrorplaner: – Lagde giften av ren nysgjerrighet

Aktor mener at den terrortiltalte 16-åringen planla et større angrep i Norge. Gutten nekter straffskyld og sier han lagde en gift av ren nysgjerrighet.

Statsadvokat Marit Formo er aktor i saken mot den terrorsiktede 16-åringen. Hun mener at PST avverget et mulig terrorangrep i Norge ved å pågripe ham. Foto: Berit Roald / NTB
Statsadvokat Marit Formo er aktor i saken mot den terrorsiktede 16-åringen. Hun mener at PST avverget et mulig terrorangrep i Norge ved å pågripe ham. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

16-åringen fra Syria er tiltalt for terrorforberedelser og deltakelse i terrororganisasjonen IS.

– Han planla terrorangrep ved bruk av gift eller eksplosiver. Det ble også avdekket en mistanke om at han i løpet av kort tid ville teste giften, sa aktor Marit Formo i sitt innledningsforedrag.

Gutten forklarte at han forsøkte å lage en gift etter at han kom i kontakt med en person som ga ham en oppskrift.

– Jeg lagde giften av ren nysgjerrighet. Jeg hadde ikke til hensikt å skade noen. Det var rett og slett av ren nysgjerrighet, sa han via tolken sin.

Mente IS var bra

Han innrømmet å ha søkt på Den islamske stat siden han var nysgjerrig, men fremhevet at han søkte på forskjellige ting som et tidsfordriv.

Gutten avviste at han har vært IS-medlem og sa at han kun har skrevet med personen som ga ham giftoppskriften. I dag har han endret mening om terrororganisasjonen.

– Før jeg havnet i fengsel, trodde jeg det var en bra organisasjon fordi jeg var påvirket mye av det jeg så på YouTube, men etter at jeg havnet i fengsel, ser jeg at det ikke er en bra organisasjon, fortalte 16-åringen.

Senere avviste han at han hadde sett det på YouTube. Han presiserte at han begynte å hate IS etter at han ble pisket i Syria, men at han begynte å like dem igjen da han leste om det på internett i Norge under koronapandemien.

Ble ikke avhørt

Gutten, som snakker dårlig norsk, har ikke villet la seg avhøre av PST.

– Jeg var redd for at de skulle lure meg. Jeg var redd for at jeg skulle tilstå noe jeg ikke har gjort. Det er sånn de gjør det i Syria, sa han.

Hans forsvarer, advokat Andreas Berg Fevang, har tidligere avvist at hans klient hadde terrorplaner.

– Jeg ønsker bare å bli ferdig med denne saken og legge den bak meg, sa 16-åringen i retten.

Saken går for lukkede dører i Oslo tingrett mellom 18. og 31. mai. Pressen får følge saken, men er ilagt delvis referatforbud. Det knytter seg i hovedsak til forhold som kan identifisere tiltalte.

16-åringen ble pågrepet og siktet 4. februar.

Skal ha sverget troskap til IS

I tiltalen hevdes det blant annet at tiltalte:

* Avla troskapsed til IS og overførte 1.390 kroner til et nettsted med IS-propaganda.

* Delte tekster, lydfiler og nyheter om IS, skrev meldinger, deltok i diskusjoner og ga råd til andre deltakere i gruppene han frekventerte.

* Bisto IS i å spre propaganda, blant annet ved å laste ned og publisere flere propagandavideoer på Twitter og laget en instruksjonsvideo om hvordan andre kunne publisere IS-videoer uten at de ble fanget opp og stanset.

Bombekurs

Påtalemyndigheten mener også at han:

* Tok nettbasert kurs i produksjon av eksplosive innretninger.

* Lastet ned og gjorde seg kjent med en lang rekke dokumenter som omhandler bombeproduksjon og -detonasjon, gisseltaking og drapsmetoder og forskjellige giftstoffer og virkningen av dem.

* Gjorde en rekke antatt terrorrelaterte søk på Google og andre søketjenester på nettet, blant annet på «overfylte/trafikkerte steder i Norge», «underholdningssteder i Norge» og «nattklubber i Norge».

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer