1,5 millioner japanere isolerer seg, viser rapport

Nærmere 1,5 millioner japanere har trukket seg tilbake fra samfunnet og lever et liv i ensomhet og isolasjon, viser en ny rapport.

Foto: Reuters/Stringer
Foto: Reuters/Stringer Vis mer
Publisert

Det kalles hikikomori i Japan og har vært noe myndighetene har bekymret seg for i flere år. Voksne mennesker som velger et liv i ensomhet avskåret fra samfunnet rundt seg.

Men etter koronapandemien har antallet som lever slik steget markant. I 2019 antok myndighetene at det dreide seg om 1,15 millioner mennesker. Nå viser en rapport at nærmere 1,5 millioner lever slik.

Enkelte går bare ut for å handle eller gjøre aktiviteter i ensomhet, mens andre ikke forlater rommet. Begrepet ble først tatt i bruk på 1980-tallet.

Rundt to prosent i aldersgruppen 15–64 år sier at de lever et liv i hikikomori.

Sykdom, graviditet, arbeidsløshet og bristende sosiale relasjoner blir oppgitt som årsaker.

Japanske myndigheter har iverksatt en omfattende plan for å motvirke trenden. Det dreier seg om forebygging av selvmord og psykiske problemer, flere støttepersoner i skolene, flere sosialarbeidere og flere krisetelefoner for ensomme.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer