Vis mer

15 budsjettlekkasjer du bør ha fått med deg

Regjeringspartiene har kommet med en strøm av budsjettlekkasjer den siste tiden. SOL har samlet 15.

(upublisert) Opprettet


Onsdag legger regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett for neste år. Dette er noen av lekkasjene.


 1. Gavepakke til gifte og samboende pensjonister


  Det har lenge vært en viktig sak for Frp å redusere avkortingen for gifte og samboende pensjonister. FOTO: Ørn E. Borgen / Aftenposten / NTB Scanpix

  Avkortingen for gifte og samboende pensjonister reduseres til 90 prosent av grunnbeløpet. Koster 900 millioner i 2016, helårseffekten er 2,7 milliarder.

  Det betyr at gifte og samboende pensjonistpar i snitt vil få 8.000 kroner mer å rutte med før skatt.


 2. Tilskudd til 2.500 sykehjemsplasser


  Regjeringen gir tilskudd til 2.500 heldøgnsplasser, som i år og i fjor. FOTO: Frank May / NTB scanpix

  Regjeringen gir tilskudd til 2.500 heldøgnsplasser på sykehjem. Det samme som ble gitt i år og i fjor.

  De borgerlige partiene vil ha nasjonale kriterier for hva som skal til for å få plass på sykehjem, i tillegg til at det blir plikt til å telle hvor lang sykehjemskøen er. Dette skal gi en trygghet om at man får tilbud om heldøgns omsorgsplass når man trenger det.

  Når det innføres en rettighet om sykehjemsplass vil behovet for flere plasser øke, samtidog som antall eldre øker. Regjeringen foreslår derfor i neste års budsjett tilskudd til 2,500 flere heldøgnsplasser.


 3. Skattekutt i milliardklassen


  Ifølge VG vil Erna Solberg og resten av regjeringen legge opp til kutt i formuesskatten på 1,3 milliarder kroner. FOTO: Petter Emil Wikøren / VG / NTB Scanpix

  Ifølge VG ignorerer Erna Solberg skattekuttslakt i sin egen ekspert-rapport, og foreslår milliardkutt i formuesskatten.

  Avisen skriver at Høyre og Frp vil sette ned satsen i formuesskatten fra 0,85 til 0,80, som vil redusere formuesskatten med i underkat av 700 millioner kroner.

  De øker bunnfradraget med om lag samme sum som reduksjonen i skattesatsen. Til sammen blir regjeringens kutt i formuesskatten på rundt 1,3 milliarder kroner, skriver VG.


 4. Færre festivaler får statsstøtte


  Festspillene i Bergen år fortsatt støtte gjennom statsbudsjettet. Fra åpningen av Festspillene i Bergen på festplassen i 2013. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

  Etter det NRK erfarer skal kun Festspillene i Bergen og Festspillene i Nord-Norge fortsatt motta støtte gjennom statsbudsjettet.

  Det betyr at de 14 andre knutepunktfestivalene må kjempe om støtte via Kulturrådet.


 5. Gratis HPV-vaksine til kvinner under 26 år


  Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, er veldig glad for at regjeringen setter av 72 millioner til gratis HPV-vaksinering til jenter opptil 26 år. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix

  Regjeringen foreslår å gi gratis HPV-vaksine, som blant annet beskytter mot livmorhalskreft, til alle jenter og kvinner opp til 26 år.

  Jenter i tolvårsalderen har fått vaksinen siden den ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i 2009. Men de som var eldre enn 12 år da vaksinen ble innført har ikke fått noe tilbud om denne fra staten.

  – Alle de som var eldre enn 12 år, eller som ikke tok det da de var 12 år i 2009, skal nå få ta den opp til 26 år, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

  Kreftforeningen jubler over forslaget, skriver Dagens Medisin.


 6. Støtte til diagnosesenter i Nord-Norge


  Universitetssykehuset Nord-Norge. FOTO: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Scanpix

  50 millioner i startbevilgning til diagnosesenteret (PET-senter) på Universitetet i Nord-Norge.Diagnosesenteret er allerede under bygging. Staten vil totalt ha bidratt med 375 millioner kroner når bygget etter planen står ferdig sommeren 2017.

  – Dette er først og fremst viktig for å få til en bedre pasientbehandling i Nord-Norge, sier Solberg.
 7. Vil styrke jernbanen


  Nytt signalsystem skal føre til færre forsinkelser. FOTO: Helge Sunde / Samfoto / NTB Scanpix

  Forsinkede og innstilte tog er blitt en gjenganger for mange togpendlere.
  Jernbanen sliter med gamle og etter hvert utdaterte anlegg med mange feil, som fører til forsinkelser.

  Regjeringen vil bruke 544 millioner til prosjektet med å innføre signalsystemet ERTMS på flere jernbanestrekninger, skriver Aftenposten.

  Dette signalsystemet skal føre til færre forsinkelser, være sikrere og gi plass til flere tog på linjen.


 8. 1,2 milliarder til rehabilitering ved Oslo universitetssykehus


  Oslo universitetssykehus Rikshospitalet ved Gaustad i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

  Regjeringen foreslår å bevilge 1,2 milliarder til å rehabilitere bygg ved Oslo universitetssykehus.

  En tilstandsrapport som ble utarbeidet for Helse Sør-Øst i 2011, viste at hele 52 prosent av arealet i sykehuset var i utilfredsstillende eller svært dårlig teknisk stand, uegnet for moderne sykehusdrift, skriver Dagens Medisin.

  Hovedverneombud ved Oslo universitetssykehus, Per Olav Synnes, sa at pengene gir håp.

  – Slik det er nå risikerer vi havari, sa han.

  Regjeringen gir også 200 millioner ekstra til oppussing av sykehus på Sør-, Vest- og Nordvestlandet.


 9.  1,1 milliard ekstra til tunnelsikring


  Solvik Olsen sier tunnelbrannene har gitt en påminnelse. Bildet er fra Gudvangatunnelen på E16 i Gudvangen, som ble oppgradert etter tunnelbrann sommeren 2013. FOTO: Sigmund Krøvel-Velle / Samfoto / NTB Scanpix

  Samferdselsministeren foreslår å øke summen til tunnelsikring fra 1,4 milliarder i år til 2,5 milliarder neste år.

  – Tunnelbrannene har gitt oss en påminnelse, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), til NRK.


 10. 250 millioner til tiltak for å bekjempe ledighet blant unge


  Regjeringen har lekket at de kommer med tiltak mot arbeidsledighet blant unge. FOTO: Sara Johannessen / NTB Scanpix

  I løpet av det siste året har det blitt 31.000 flere arbeidsledige i Norge. Halvparten av de nye ledige er personer i alderen 15– 24 år. 13 prosent av alle menn under 25 år er arbeidsledige.

  Totalt vil pakken av nye forsterkede tiltak belaste statsbudsjettet for neste år med 250 millioner kroner, hvis den blir vedtatt.


 11. Tiltak rettet mot arbeidsledige ingeniører


  Tiltakene omfatter blant annet mer midler til nyskapning i offshoresektoren. FOTO: Roger Hardy / Samfoto / NTB Scanpix

  I september var det totalt 546 registrerte arbeidsledige sivilingeniører innen geofag, petroleum og metallurgi, opp fra 202 ved utgangen av fjoråret og 111 for et år siden, viser ferske tall fra Nav.

  I budsjettet for 2016 vil regjeringen komme med flere tiltak for å motarbeide den sterkt økende arbeidsledigheten blant ingeniører i Norge, ifølge Dagens Næringsliv.

  Tiltakene omfatter mer midler til nyskapning i offshoresektoren, opptrapping av investeringene i infrastruktur og grep for å gjøre det enklere å skape sin egen arbeidsplass.


 12. 10 millioner til kampen mot menneskehandel


  Foran Stortinget møtte nesten tre tusen mennesker opp for aksjonen "En Dag" for å markere motstand mot menneskehandel i Norge, 1. august 2015. Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix

  Regjeringen gir inntil 10 millioner kroner til frivillige tiltak og organisasjoner som gjennom ulike prosjekter ønsker å bidra i kampen mot menneskehandel.

  Tiltakene som får støtte kan være informasjonskampanjer om menneskehandel, telefontilbud til ofre og bo- eller oppfølgingstilbud, skriver VG.

  Regjeringen bevilger også penger til nye bistandsprogrammer til kamp mot menneskesmuglernettverk.


 13. 100 millioner ekstra til oppussing av fengsler


  Overvåkningskamera ved Oslo fengsel. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

  Halve beløpet går til Bergen og Åna fengsler, melder Klassekampen. Summen kommer i tillegg til de 80 millioner kronene som settes av til ordinært vedlikehold.

  – Det er viktig å sikre et godt og forsvarlig arbeidsmiljø, samtidig som vi unngår nedstengning av celler, sier Anundsen til NTB.


 14. Øker nødhjelpsbudsjettet med 1 milliard


  Utenriksminister Børge Brende (H) kaller budsjettet for 2016 for historiens største humanitære budsjett. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

  – Vi legger én milliard på toppen av det vi bruker på humanitære formål i år. Det blir historiens største humanitære budsjett, men så ser vi også den verste flyktningkatastrofen siden 2. verdenskrig, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NRK.

  Ifølge finansminister Siv Jensen (Frp) og utenriksminister Børge Brende (H) vil en «betydelig del» av økningen gå til å hjelpe befolkningen i Syria og flyktningene i nabolandene.


 15. Fem millioner til klima- og energipolitikk


  Regjeringen vil bruke fem millioner på å bedre og raskere analyser av europeisk klima- og energipolitikk. FOTO: Svein Nordrum / NTB scanpix

  Ifølge NTB vil regjeringen bruke fem millioner kroner på å sikre bedre og raskere analyser av et europeisk klima- og energipolitikk. Dette er et politikkområde der Norge overtar mye EU-regelverk gjennom EØS-avtalen.

  EU er også det viktigste markedet for norsk energi.


Kilder: NTB, Fædrelandsvennen, VG, Aftenposten, Side2, Dagens Medisin, Kommunal Rapport, Jernbaneverket, Aftenposten, Aftenposten, Dagens Medisin, NRK, Dagens Næringsliv, Dagens Næringsliv, NRK, VG, Klassekampen, NRK.Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.