15-åring døde i strømulykke i tunnel. Familien reagerer på ulykkesrapport

Familien til 15-åringen som omkom på Bane Nors område på Filipstad i februar, mener ulykkesrapporten kan gi inntrykk av at ungdommene kan bebreides.

En gutt født i 2003 omkom, mens en jente og en gutt født samme år ble kritisk skadd etter at de tok seg inn i en togtunnel ved Filipstad i Oslo og kom i kontakt med en strømførende kilde. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
En gutt født i 2003 omkom, mens en jente og en gutt født samme år ble kritisk skadd etter at de tok seg inn i en togtunnel ved Filipstad i Oslo og kom i kontakt med en strømførende kilde. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det var søndag 24. februar at tre ungdommer tok seg inn på jernbaneområdet Filipstad fra fritidsklubb-tomten i nærheten.

Etter det gikk de inn i tunnelen der det sto to parkerte tog. Etter å ha klatret opp på taket av det ene toget kom en av ungdommene for nær kontaktledningen. Det førte til en eksplosjon, og de to andre ble kastet ned på bakken.

Lavt gjerde ved fritidsklubb

I sin interne granskningsrapport om dødsulykken, der også guttens 16 år gamle kjæreste og 15 år gamle klassekamerat ble kritisk skadd, erkjenner Bane Nor at «det er funnet forhold som kunne bidratt til å redusere risikoen for skade».

Rapporten ble lagt fram torsdag.

Advokat Sven Knagenhjelm, som representerer gutten som overlevde og familien til gutten som omkom, sier i en pressemelding at Bane Nors rapport inneholder uttalelser som er egnet til å bagatellisere Bane Nors ansvar.

I en strekning på 30 meter utenfor togparkeringsområdet på Filipstad var gjerdet betraktelig lavere enn det Bane Nors interne regelverk tilsier. Like overfor denne strekningen ligger det en fritidsklubb, og ikke langt unna ligger Ruseløkka skole, der 15-åringen var elev.

Ingen grunn til å vente

– Det er en rekke forhold som hver for seg ville ha forhindret denne ulykken, sier advokaten.

Han peker på at om det ikke hadde vært hull i gjerdet og gjerdet hadde vært høyt nok, så ville ikke ulykken ha skjedd. Den ville heller ikke skjedd om gjerdet eller tunnelinngangen hadde vært utstyrt med skilt om høyspenning livsfare, mener han.

– Med det vi i dag vet om omstendighetene rundt ulykken, er det ingen grunn for Bane Nor til å vente på Havarikommisjonens rapport eller politiets undersøkelser for å kunne slå fast at ulykken ene og alene er foretakets ansvar, sier Knagenhjelm.

For tidlig å avklare skyldspørsmålet

I en pressemelding svarer Bane Nor at den interne undersøkelsesrapporten ikke har til hensikt å avklare ansvarsspørsmålet.

– Ansvarsspørsmålet beror på en sammensatt vurdering og kan ikke utledes fra enkeltelementer eller brudd på internt regelverk. Kartleggingen av hendelsesforløpet er det fortsatt politiets etterforskning som håndterer. I tillegg gransker Statens havarikommisjon for transport ulykken. Forut for at en har ytterligere avklaringer av faktum, er det derfor dessverre for tidlig å avklare skyldspørsmålet, heter det i pressemeldingen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer