14 ting du kanskje ikke visste om narkobaronen Pablo Escobar

Den mest omtalte narkosmugleren følges på nytt av hele verden.«Det dokumentariske preget i kontrast til den eventyrlige fortellingen, gjør «Narcos» til den mest spennende historietimen du noensinne kommer til å se», skriver VGs anmelder om Netflixs nye TV-serie «Narcos».I serien, som hadde premiere 28. august, følger vi Columbias narkokonge Pablo Escobar og hans kokainsmugling og påvirkning på det colombianske samfunnet.

Filmpolitiet, i likhet med flere norske og utenlandske medier, trillet terningkast fem på TV-serien.

Men viste du dette om tidenes narkobaron?


 


 1. Styrte kokainsmuglingen


  (FOTO: NTB scanpix)

  På toppen av sin makt kontrollerte Escobar og hans kartell 80 prosent av den globale kokainhandelen, særlig det som ble smuglet inn til USA. 80 prosent!


 2. 15 tonn kokain hver dag


  Escobar var leder av Medellìn-kartellet og hver dag smuglet de 15 tonn kokain inn til USA. Dette tilsvarer omtrent vekten til to afrikanske elefanter...


 3. Smuglet i flydekk


  En pilot kunne lett tjene 500 000 dollar for å smugle kokain i flydekkene. Det kom an på hvor mye piloten klarte å få med seg.


 4. Familiefar


  Pablo Escobar og kona Maria Victoria Henao Vellejo. (FOTO: NTB scanpix)

  I 1976, da han var 26 år, giftet han seg med den 15 år gamle María Victoria. Sammen fikk de to barn.

  I 2000 ble enken María Victoria og sønnen arrestert for hvitvasking av penger. De skulle angivelig ha mottatt ulovlig penger fra colombianske narkobaroner. Hun og sønnen sonet 15 måneder i fengsel (lengre enn Pablo noen gang hadde sonet i sin tid...), inntil myndighetene slapp dem på mangel av bevis.

  Maria Victoria Henao Vellejo byttet navn til Maria Isabel Santos Caballero.

  Sønnen Juan Pablo Escobar endret navnet sitt til Sebastian Marroquin, og i et nytt intervju med Independent forteller han om hvordan nakotikasmuglingen ga familien hele verden, for så å ta det vekk. I 2009 slapp han en dokumentar kalt «Sins of My Father» (Pecados de mi padre), med hjelp av sin mor og to ofre for sin fars terror.

  Datteren, Manuela Escobar Henao, levde et mer mystisk liv enn sin mor og bror. Hun var helt klart Escobars lille prinsesse og ifølge nettsiden Xpatnation skal Pablo ha gjort alt for sin datter.

  Da datteren ønsket seg en enhjørning, kjøpte Pablo en hest og stiftet en kjegle i hodet og vinger på ryggen til hesten (hesten døde av infeksjon...)

  Hun endret navnet sitt til Juana Manuela Marroquin Santos.


 5. Escobars høyre hånd er nå en fri mann


  På bildet ser du «Popeye» med skuddsikker vest før han ble løslatt. (FOTO: NTB scanpix)

  John Jairo Velásquez Vásquez, bedre kjent under kallenavnet «Popeye», begynte å jobbe for Escobar som 18-åring. Han ble raskt Pablos mest betrodde og lojale leiemorder.

  Innen han ble arrestert i 1992 hadde han drept 250 mennesker, inkludert sin egen kjæreste, og beordret drap på opptil 3000 personer.

  I august i fjor ble han sluppet fri i en alder av 52 år, der han ble eskortert av 200 politibiler. Til Telegraph fortalte han at det var 80 prosent sjanse for at han ble drept da han slapp fri.


 6. Bestakk de han kunne


  I TV-serien «Narcos» får du et tydelig bilde av hvilken makt Escobar hadde i Colombia. For å holde på makten innførte han etter hvert dilemmaet «plata o plomo» (bokstavelig talt "sølv eller bly") overfor viktige, men også «vanskelige» personer med autoritet.

  Både politi, dommere, politikere eller andre som kunne stikke kjepper i hjulene for han fikk to valg: enten motta bestikkelse, eller ende sine dager med pistolkuler.


 7. 20 000 kroner på gummistrikker


  Roberto, som var kartellets regnskapsfører og broren til Pablo, har ifølge Side3 i etterkant fortalt at de brukte rundt 20 000 kroner i måneden på gummistrikker. De måtte jo ha det til å knytte sammen pengene ...


 8. Brukte millioner på eksotiske dyr


  (FOTO: NTB scanpix)

  Escobars herregård Hacienda Nápoles hadde selvfølgelig en egen dyrepark. Ifølge BBC smuglet narkobaronen inn elefanter, sjiraffer og andre eksotiske dyr, blant dem fire flodhester til sitt hjem utenfor Medellín.

  Colombia kan takke den tidligere narkobaronen for at det fortsatt eksisterer flodhester i landets regnskog den dag i dag.


 9. Kongen av eiendom


  (NTB scanpix)

  Escobar eide flere titalls eiendommer i området rundt Medellín, i Miami og i Karibia. Til sammen eide han eiendommer på cirka 5000 dekar bare i byen Puerto Triunfo.

  Men hans største bragd var helt klart herregården Hacienda Nápoles. Der hadde Escobar egen fotballbane, private flystripe, dyrepark, go cart-bane og bassenger. I 2008 ble området og herregården omgjort til en park med et eget museum dedikert til narkokongen.


 10. En av verdens rikeste


  Pablo Escobar var en av de rikeste og mest brutale forbryterne i moderne tid. I 1989 rangerte Forbes Magazine Escobar som den syvende rikeste mannen i verden.

  Magasinet GQ skriver at han var verdt over 25 milliard dollar.  


 11. Rotter spiste latterlig mye av Escobars overskudd hvert år


  Escobar måtte ofte lagre pengene sine i skitne og nedslitte lagerbygninger. Og der trivdes rotter spesielt godt! Ifølge GQ ble 2 milliard dollar spist opp av sultne rotter hvert år.


 12. Politiet mistenkte han for angrep på World Trade Centre


  Da World Trade Centre ble angrepet og bombet i 1993 ble Escobar og hans Medellin-kartell tidlig mistenkt for angrepet, skriver nettsiden Askmen. USA mente «en fiende av USA» stod bak, men da tok Escobar penn og papir fatt og skrev et håndskrevet brev til USAs ambassadør i Colombia hvor han erklære sin uskyld.

  Aksjonen førte til seks dødsfall og over 1000 skadde.


 13. Ansvarlig for over 4000 dødsfall


  (FOTO: NTB scanpix)

  Det sies at Escobar skal være ansvarlig for over 4000 dødsfall, inkludert en colombiansk presidentkandidat.

  Men Escobar var smart og skapte et godt bilde av seg selv. Han støttet flere hus- og kirke-prosjekt, sponset fotballag og ble populær blant den fattige befolkningen. Det sies også at mannen var en god far...


 14. Ble han egentlig drept?


  Sønnen til Pablo Escobar, Juan Pablo Escobar prater om boken «Pablo Escobar Mi padre». (FOTO: NTB scanpix)

  Escobar ble drept i en skuddveksling med det colombianske politiet 3. desember 1993.

  Etter å ha levd lenge på rømmen var katt og mus-leken over. Det colombianske politiet hadde telefonavlyttet Escobars familie og med hjelp fra USA klarte de å spore han ned til et hus i Medellín.

  Likevel er det flere som mener at Escobar tok sitt eget liv. I boken «Pablo Escobar Mi padre» avslører sønnen, Juan Pablo Escobar, mystiske hendelser fra blant annet dødsfallet til Escobar. Der hevder han at faren begikk selvmord.

  Det sies også at skuddsåret han fikk over øret skal være nøyaktig samme sted hvor Escobar fortalte broren sin at han ville skyte seg selv om han måtte ta sitt eget liv...

  Escobar var en hatet og fryktet mann, men han var fortsatt en helt for folk i deler av Medellín. Da han ble begravd dukket det opp 25.000 mennesker.


(Kilder:Insightcrime, BBC, Askmen, GQAmusingplanet, Side3, Telegraph, Independent, Xpatnation, Filmpolitiet, VG)