OUS-leger anbefaler stenging av elsparkesykkelutleie på natten

14 skader seg hver dag

Over halvparten av dem er fulle. Nå vil legene stenge elsparkesyklene om natten.

Overlegene Henrik Siverts, Tina Gaarder og Pål Aksel Næss fra Oslo universitetssykehus forteller om skader som følge av bruk av elsparkesykler i Oslo. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Overlegene Henrik Siverts, Tina Gaarder og Pål Aksel Næss fra Oslo universitetssykehus forteller om skader som følge av bruk av elsparkesykler i Oslo. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Ingen enkeltaktivitet per nå som gjør så mye skade som elsparkesykler, sier overlege Henrik Siverts ved Oslo skadelegevakt.

Han la tirsdag fram statistikk over behandlede skader som følge av bruk av elsparkesykler i Oslo sammen med overlegene Tina Gaarder og Pål Aksel Næss ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Tallene viser at 55 prosent av dem som ble skadd på elsparkesykkel i Oslo i helgen, var alkoholpåvirket. Flere av de skadde har en promille fra 1,5 til 3.

I tillegg til nattestenging, anbefaler legene at det innføres promillegrense for bruk av elsparkesykkel.

Må ha flere på jobb

Skadelegevakten må styrke bemanningen i helgene, både på dagtid og på natten, for å behandle elsparkesykkelskader, mener Siverts.

Hittil i år har det vært 856 skader med elsparkesykkel. 57 prosent skadet seg mellom klokken 23 og klokken 5, og 30 prosent av alle skadde som kom til skadelegevakten mellom midnatt og klokken 5, var elsparkesyklister.

Blant skadene er brudd på hodeskallen og andre bruddskader. Flere av hodeskadene er alvorlige skader, og flere har vært på rehabilitering på Sunnaas, ifølge legene.

Kraftig økning i juni

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

I juni måned var det 421 skader med elsparkesykkel. For første gang var det flere elsparkesykkelskader enn med sykkel.

Det er opp fra 188 skader samme måned i fjor. Det har dermed vært en økning fra 6,2 skader hver dag i juni 2020, til 14 skader daglig i 2021.

En del av grunnen til den kraftige økningen fra mai til juni er gjenåpningen og økt skjenking, mener legene.

Gjennomsnittsalderen for skadde i juni var 27 år, mens snittalderen siden april 2019 er 30 år. 17 prosent av dem som skader seg, er under 18 år.

I 2020 var det 1.331 skadde i elsparkesykkelulykker, mot 764 i 2019.