14 infeksjoner fra badebakterier i juni

14 personer fikk i juni påvist infeksjoner fra bakterier i sjøen. Bakteriene, som i verste fall kan være kjøttetende, skal nå kartlegges.

Badegjester på stranda på Huk i Oslo under noen varme dager i april i år. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix.
Badegjester på stranda på Huk i Oslo under noen varme dager i april i år. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Når temperaturene øker, blomstrer det også opp med vibrio- og shewanellabakterier langs norgeskysten. Bakteriene kan infisere åpne sår, og i verste fall kan det ende med blodforgiftning og amputasjon.

I Norge ble det for alvor fokus på bakteriene under knallsommeren i 2018, og fra og med i fjor blir infeksjonene registrert i det nasjonale sykdomsregisteret MSIS.

I juni i år ble det registrert sju vibrioinfeksjoner og sju shewanellainfeksjoner, mens det er registrert henholdsvis 17 og 12 tilfeller totalt i år.

Blåskjell undersøkes

Nå starter Havforskningsinstituttet også en kartlegging av vibriobakterier i forbindelse med den faste blåskjellovervåkingen som gjøres for Mattilsynet.

– De siste årene har vi hatt veldig varme somre, og i 2018 og 2019 hadde vi noen alvorlige infeksjonstilfeller blant folk som badet med åpne sår. Nå ønsker vi å se nærmere på bakteriene som er i vannet på sommeren, sier havforsker Cecilie Smith Svanevik i Havforskningsinstituttet til NTB.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer