13 smittet av salmonella: - Har vært i kontakt med slanger

FHI har avdekket 13 tilfeller av salmonella i en etterforskning av smitte fra foring og håndtering av slanger.

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB
Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Smittetilfellene er fordelt over tre år fra 2019 til september i år. Prøvene er helgenomsekvensert og viser en lik gentype. FHI har intervjuet tolv av de tretten, og åtte av dem har hatt direkte eller indirekte kontakt med slanger eller reptiler.

– Epidemiologiske undersøkelser og helegenomsekvensering har bekreftet sammenhengen mellom Salmonella-utbruddet hos mennesker og kontakt med reptiler, sier seniorrådgiver Heidi Lange ved Folkehelseinstituttet.

Utbruddet knyttes til et utbrudd i Storbritannia, der foret er mistenkt smittekilde. FHI og Mattilsynet er i gang med å undersøke hva slags type for som er brukt av de smittede reptileierne.

– Vi anbefaler at de som håndterer reptiler og fôrer dem alltid vasker hendene godt med vann og såpe etter kontakt med dyrene, deres fôr eller med deres terrarier/akvarier. Hansker kan også benyttes ved håndtering av fôr og rengjøring, men hendene bør uansett vaskes godt med varmt vann og såpe etter fôring, sier Lange.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer