Meslinger

13 personer smittet av meslinger i Norge i år

I løpet av årets fem første måneder har totalt 13 personer fått påvist meslinger. I hele 2018 ble tolv personer registrert smittet.

Elleve av de 13 meslingsmittede i Norge så langt i år er menn. Én er kvinne og ett av tilfellene er ikke registrert på kjønn. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix
Elleve av de 13 meslingsmittede i Norge så langt i år er menn. Én er kvinne og ett av tilfellene er ikke registrert på kjønn. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Allerede i år er det flere som er smittet av meslinger enn i hele fjor, viser statistikk fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) ved Folkehelseinstituttet.

Tallene viser at én person ble smittet i januar, én i februar, sju i mars, tre i april og én så langt i mai. Åtte av smittetilfellene er registrert i Oslo.

Fem har blitt smittet i utlandet, og seks har blitt smittet i Norge. To tilfeller har ukjent smittested.

Nesten 100 smittet

Smitten er spredt mellom to til tre personer i aldersgruppene 0–9 år, 10–19 år, 20–29 år, 30–39 år og 40–49 år. Elleve av de smittede er menn, én er kvinne og ett av tilfellene er ikke registrert på kjønn.

De siste ti årene har til sammen nesten 100 personer blitt smittet av meslinger. 2016 er det eneste året de siste ti hvor ingen fikk påvist den ekstremt smittsomme sykdommen.

Toppåret de siste tiårene var i 2011 da 39 personer ble smittet. Årsaken var et utbrudd, hvor mange av tilfellene var hos uvaksinerte barn i flere bydeler i Oslo.

Anbefaler tidlig vaksine

Norske barn får MMR-vaksinen som beskytter mot meslinger, kusma og røde hunder når de er 15 måneder gamle.

Forrige uke gikk Folkehelseinstituttet ut og anbefalte tidlig vaksinering av barn mellom 9 og 15 måneder for familier som skal forlate Norge og reise til utsatte destinasjoner.

Dersom barnet blir vaksinert når det er mellom 9 og 12 måneder må det vaksineres igjen når det blir 15 måneder fordi vaksinen virker bedre da.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer