13-åring funnet død på hytte: Dette vet vi

13-åring funnet død på hytte: Dette vet vi

Moren avhøres trolig i dag.

(upublisert) Opprettet 1. Funnet død på nyttårsaften


  En 13 år gammel jente ble funnet død på en hytte i Valdres nyttårsaften. Saken ble først kjent i mediene søndag 3. januar.

  Det var jentas mor som ringte nødnummeret på nyttårsaften, skriver VG. Både helikopter fra Norsk Luftambulanse og ambulanse ble sendt til hytta. Livet til 13-åringen sto ikke til å redde og hun ble erklært død på stedet. Luftambulansen varslet politiet i etterkant, fordi de reagerte på forhold rundt jenta.


 2. Moren siktet for omsorgssvikt


  Moren til jenta ble pågrepet mandag, og er siktet for grov omsorgssvikt og for å ha unnlatt å hjelpe datteren. Politiet mener den angivelige omsorgssvikten har pågått i lengre tid. Politiet opplyser at moren fremstilles for varetektsfengsling onsdag, skriver NTB.

  Den siktede moren har vært frivillig innlagt på psykiatrisk sykehus, men ble skrevet ut mandag. Hun skal trolig avhøres tirsdag.


 3. Døde trolig av avmagring


  Den foreløpige obduksjonsrapporten slår ikke fast noen sikker dødsårsak for jenta (13), men at jenta trolig døde av avmagring, skriver Dagbladet.


 4. Dødstidspunkt er uklart


  Ifølge NTB er dødstidspunktet usikkert, og politiet etterforsker om 13-åringen kan ha vært død i flere dager før moren ringte etter hjelp.

  Det var uåpnede julegaver i hytta, skriver VG. Ifølge avisen skal disse gavene ha vært fra moren til datteren.


 5. Flyttet flere ganger


  13-åringen var elev ved Mølladammen skole i Lommedalen i Bærum fram til i fjor høst, da moren tok henne ut av skolen og tok henne med til familiehytta i Valdres.

  Politiet vil nå undersøke forholdene i Bærum, og fra 4. november da mor og datter meldte flytting til Øystre Slidre. 16. november meldte de flytting igjen, til Oslo kommune.


 6. Ble mobbet og utviklet spiseforstyrrelser


  Ifølge TV 2 ble jenta mobbet på barneskolen og utviklet alvorlige spiseforstyrrelser på grunn av mobbingen.

  De melder at moren i flere år kjempet for at datteren skulle få hjelp.

  Jenta skal ha fått det bedre da hun byttet barneskole, men da hun begynte på ungdomskolen i høst skal hun ha møtt igjen elever fra den første barneskolen. Etter dette skal hun ha blitt dårligere. Moren skal ha bestemt seg for å ta med datteren til Beitosdølen for å få en pause, melder TV 2.


 7. Klaget på skolemiljøet


  Moren klaget på skolemiljøet på ungdomsskolen, til Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Klagen ble formidlet videre til skolen, men skolesjef Siv Herikstad i Bærum kommune ønsket mandag ikke å kommentere om kommunen er kjent med morens klage, melder NTB.


 8. Ble intervjuet i 2012


  I 2012 ble moren til den avdøde jenta intervjuet av TV 2 etter at hun og datteren valgte å flytte fra Bærum. Hun stilte da til intervju for å snakke om datterens spiseforstyrrelser og år med mobbing på barneskolen.

  Moren sa til kanalen at skolebytte kan være løsningen hvis mobbingen ikke blir tatt alvorlig, eller man opplever å ikke blir trodd.
 9. Politiet oppsøkte hytta


  26. november oppsøkte en polititjenestemann fra Vestoppland politidistrikt hytta hvor 13-åringen senere ble funnet død. Grunnen til dette var at barnevernet i Bærum hadde sendt en bekymringsmelding til barnevernet i Valdres, skriver VG.

  Politiet fikk beskjed om å sjekke om det var folk på hytta, uten å gi seg til kjenne. Derfor kjørte tjenestemannen en sivil bil og ringte ikke på døren.

  Ifølge politiadvokat Julie Dalsveen kunne han se fra veien at det ikke var noen til stede på hytta.


 10. Oppretter tilsynssak


  Fylkeslegen i Oppland melder at de oppretter tilsynssak, og Bærum kommune vil be Fylkesmannen i Oslo og Akershus granske kommunens håndtering av saken. Bærum kommune opplyser at barnevernet kjente til familien, skriver Nettavisen.

  – Når en tragisk hendelse skjer vil alle involverte spørre seg om de kunne gjort mer. Som kommune, der jenta bodde frem til høstferien i fjor, må vi også spørre om vi har gjort nok. Bærum kommune vil bidra med å løfte hver stein i politiets etterforskning. Vi vil også be om et statlig tilsynsmyndighet går inn i kommunens håndtering av saken, sier ordføreren i Bærum i en pressemelding.


 11. Barnevernet sendte bekymringsmelding


  Barnevernet i Valdres sendte en bekymringsmelding i posten til Oslo kommune, datert 28. desember 2015. Den ble poststemplet 30. desember.

  Det går en hel uke før den når barnevernet i Ullern bydel i Oslo, dit jenta og moren hadde meldt flytting i midten av november.


  4. januar mottok barnevernet i Oslo meldingen i posten.
 


Legg til sol_no på SnapChat

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer