13-åring fikk ansikt som en gammel mann

KOMMENTAR: Her er sakene du må få med deg denne uka.

Dette bildet av 13 år gamle Glib har gjort inntrykk verden rundt. Les intervjuet med 13-åringen! Foto: András D. Hajdú / NRK
Dette bildet av 13 år gamle Glib har gjort inntrykk verden rundt. Les intervjuet med 13-åringen! Foto: András D. Hajdú / NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjære Sol-leser! Her er noen av sakene jeg vil tipse deg om denne uka.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt, så får du dette på e-post på fredager!

Ha en flott helg! Hilsen Sol-redaktør Andreas Heen Haaland-Carlsen.

STILTE MED REGNBUE: Tysklands innenriksminister Nancy Faeser med regnbue-armbånd på tribunen sammen med FIFA-presidenten. Foto: NTB
STILTE MED REGNBUE: Tysklands innenriksminister Nancy Faeser med regnbue-armbånd på tribunen sammen med FIFA-presidenten. Foto: NTB Vis mer

FIFA-presidenten må gå

Denne uka har vi vært ekstra opptatt av bråket rundt FIFA i fotball-VM. Vi visste på forhånd at Qatar er et korrupt regime som var bygget på moderne slavehandel, så der var det lave forventninger.

Men at FIFA sulle synke så dypt som å nekte spillere å uttrykke sympati for grunnleggende menneskerettigheter, det gjør oss forbanna.

President Gianni Infantino må gå av, og forbundet må finne opp seg selv på nytt etter denne skandalen av et VM.

Et par saker som fanget min interesse denne uka:

Krigen ga en 13 år gammel gutt ansiktet til en gammel mann

Den ungarske journalisten András D. Hajdú tok bildet av den ukrainske gutten Glib (13) som stirrer tomt inn i kameralinsa etter frigjøringen av Kherson. Fotografen var på jobb for NRK.

Bildet har fått internasjonal oppmerksomhet. Det slitne ansiktet til en krigsherjet tenåring klarer ikke å glede seg, selv på en frigjøringsdag.

Nå har franske journalister funnet igjen gutten. – Jeg ser slem og skitten ut på bildet. Jeg liker det ikke så godt, sier han. Les saken hos NRK.

Les også:

Ti kroner på kontoen og gruer seg til jul

Knut-Ragnar Hegseth Bakke er en av dem som ga fattige nordmenn et ansikt denne uka. NRKs artikkel om uføretrygdede Knut-Ragnar er blant de mest engasjerende vi har hatt på Sol denne uka. Knut-Ragnar mistet kona si til kreft i sommer. Han liker å tegne. Han har ti kroner på kontoen og gruer seg til jul. Han er en av mange.

Dette bildet er tatt i Ungdomsenhet øst som ligger på Eidsvoll. Institusjonen er for unge mellom 15-18 år som skal i varetekt eller sone. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Dette bildet er tatt i Ungdomsenhet øst som ligger på Eidsvoll. Institusjonen er for unge mellom 15-18 år som skal i varetekt eller sone. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Nei, vi skal ikke fengsle 13-åringer

Men kan vi likevel snakke om hvordan vi kan ta vare på ungdommer som er i ferd med å etablere seg i kriminelle gjenger?

Tydeligvis ikke.

Unge Høyre tok denne uka igjen opp diskusjonen om strafferettslig lavalder i Norge. De foreslår 13 år, mot dagens 15-årsgrense.

Årsaken er at politiet i en del saker står maktesløse i møte med unge ungdommer som havner langt utenfor resten av samfunnet.

– Feil å fengsle barn, svarer AUF på repeat. Igjen og igjen.

Dermed blir diskusjonen helt dødfødt. Det synes åpenbart at vi trenger flere virkemidler for å fange opp ungdommer som er i ferd med å bli tungt kriminelle rett etter barneskolen. Vi svikter dem grovt hvis vi ikke tar tak i dem og hjelper dem til et anstendig liv. Vi sløser bort tiden når vi krangler om hvorvidt det er feil å fengsle barn eller ikke.

Det er selvsagt feil å fengsle barn. Politi og påtalemyndigheter har flere verktøy i kassa enn fengsel, og det må inn i debatten.

FØLGER NØYE MED: Politiet. Foto: Jon Henrik Larsen / Salangen-Nyheter
FØLGER NØYE MED: Politiet. Foto: Jon Henrik Larsen / Salangen-Nyheter Vis mer

Ukas ikke-sak:

Desklederen i Sol heter Pernille. Hun er sjefen og passer på at alt går som det skal i redaksjonen. Hun fordeler arbeidet, leder redaksjonsmøter, passer på at vi deler saker på Facebook og sender trafikk til riktig innhold.

Dessuten syns hun det er gøy med ikke-saker. Altså artikler som egentlig er alt for teite til å havne på trykk, men så publisere vi dem likevel.

Dette inkluderer en del artikler som rett og slett ikke handler om noe.

Pernilles tips til ukas ikke-sak er denne, som i skrivende stund har fått 2.300 kommentarer på Sols facebookside. Lik og del!

Kongen av ikke-saker er uten tvil lokalavisa Salangen-Nyheter. Oppslaget deres i dag er at politiet observerte trafikkbildet. Ok, mottatt.

En legendarisk artikkel fra Salangen-Nyheter slo fast at det var tomt for popkorn på butikken for andre gang på kort tid.

FEIGA UT: Harald Eia. Foto: NTB
FEIGA UT: Harald Eia. Foto: NTB Vis mer

Få også med deg:

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer