11 viktige ting alle med katt bør vite nå

Vær obs om vinteren.

Man kan gjerne tenke at den tykke pelsen beskytter de firbeinte mot kulden, men også de mest tykkpelsede kattene kan fryse og i verste fall få frostskader når minusgradene blir mange. Mattilsynet har utarbeidet en artikkel som forteller deg hvordan du best mulig tar vare på katten i kulden.

1. De fleste katter vil ut av huset - også når det er kaldt og frost ute. Det bør de få lov til, men ikke for lenge om gangen. Det er viktig at kattene gradvis tilvennes kulden, slik at pelsen får satt seg.

 

2. Det er vanskelig å sette en grense for hva som er for kaldt for katten din, dette varierer med rase, helse, alder og så videre.

 

3. Er katten din gammel eller syk, bør du være ekstra forsiktig med å la den være for mye ute i kulden.

  Foto: ColourboxFoto: Colourbox

4. Det er ille nok om kulden skaper ubehag for katten, men i verste fall kan for mye utetid i sterk kulde gi frostskader som kan gi alvorlige problemer.

 

5. Tegn på at katten din er nedkjølt, er skjelving, apatisk oppførsel og stive muskler. Hvis katten er i en slik tilstand, må den ha veterinærhjelp. Ikke prøv å gni katten varm - det kan ødelegge huden.

 

6. Dersom du ikke har katteluke, bør sørge for at katten har et lunt og tørt sted den kan søke tilflukt utendørs. Om du ikke har et naturlig sted, kan du lage et selv, for eksempel ved hjelp av en oppbevaringsboks av plast.

 

7. Når åpne vannkilder fryser til, er det viktig å passe på at vannet i skåla ikke er frosset.

  Foto: ColourboxFoto: Colourbox  

8. Unngå metallskåler ute - også dyr kan fryse fast tunga på nedkjølt metall.

 

9. Katter trenger mer fôr og kanskje mer proteiner når det er kaldt.

 

10. Sjekk katten for frostskader. Kroppsdeler som ører, poter, hale og kjønnsorganer blir lettere skadet i kulden. Se også over potene for veisalt. Det er ikke behagelig for dyrepoter. Vask av labbene så saltet ikke setter seg og gjør skade.

 

11. Husk å ID-merke katten slik at den kan spores opp om den søker tilflukt hjemme hos noen andre.