10 ting du bør vite om Syriakrisen

SOL har samlet faktaene som gjør det lettere å forstå Syriakrisen.
 1. 22,8 millioner mennesker


  (FOTO: Christophe Charon/AFP)

  - Syria teller mer enn fire ganger så mange innbyggere som Norge, og landet er omtrent like stort som Sør-Norge i areal (185 180 km²).

  - Grenser til Tyrkia, Irak, Jordan, Israel og Libanon

  - Delt i 14 provinser som styres av statsutnevnte guvernører og delvis valgte råd.

  - Baath-partiet har vært dominerende siden 1973 i det som er en enhetsstalig folkerepublikk.

  Kilde: WikipediaStore norske leksikon


 2. Fem år med tørke


  (FOTO: Mosa'ab Elshamy/AP)

  - Mellom 2006 - 2011 opplevde Syria den verste og lengste perioden med tørke i nyere tid, og landet rammes av flere sandstormer som gjorde betydelig skade.

  - Omtrent 75% av landets bønder opplevde at hele avlinger gikk tapt, og som et resultat flyttet de fra landsbygda og inn til byene.

  - Det anslås at 1,5 millioner syrere måtte flytte som en direkte konsekvens av tørken.

  - Selv om dette ikke nødvendigvis var en direkte årsak til borgerkrigen, så var det med på å øke misnøye mot Assad-regimet.

  Kilde: The Washington Post / The Atlantic


 3. 15 tenåringer uttrykker misnøye


  (FOTO: Bulent Kilic/AFP)

  - En gruppe ungdommer blir angivelig arrester og mishandlet av Assads sikkerhetsstyrker i februar 2011, etter å ha tagget slagordet "Folket vil at regimet skal falle" i den syriske byen Daraa.

  - Noen uker etter tar folket til gatene for å demonstrere mot nevnte hendelse, og det er dette som tenner gnisten for revolusjon og borgerkrig.

  Kilde: Amnesty / NPR


 4. 29. Juli 2011


  (FOTO: Stringer/Reuters)

  - Konflikten eskalerer, og i slutten av juli har Free Syrian Army (FSA) blitt dannet av blant andre Riad al-Asaad, en tidligere Oberst i det Syriske militæret.

  - FSA består av blant annet jihadister fra Syria og andre land, desertører fra militæret, og familieklaner. De opererer i små grupper som ikke nødvendigvis er koordinerte med andre, med den fellesnevner at de er i mot Assads styre.

  Kilde: Minerva / Wikipedia


 5. Krigsforbrytelser


  (FOTO: Stringer/Reuters)

  - FN slår fast i en rapport august 2012 at begge sider, både opprørerne og Assad-regimet er skyldig i krigsforbrytelser.

  - Det anslås at 17,000 mennesker, de  fleste av dem sivile, har blitt drept siden borgerkrigen startet 17 måneder tidligere.

  Kilde: UN News Centre


 6. Kjemisk krigføring


  (FOTO: NurPhoto/SupaUSA)

  - FN-inspektører har slått fast at nervegassen Sarin har blitt brukt i fire angrep. Flere slike angrep har blitt meldt og/eller etterforsket.

  - Opprørerne i Syria har ranet flere av regjeringens våpendepoer, men vestlige land mener de ikke har tilgang til kjemiske våpen.

  - De største, og dødeligste angrepene fant sted i Ghouta (en forstad i Damascus) august 2013 og i Khan al-Asal (en forstad i Aleppo) mars 2013.

  Kilde: Dagbladet / Wikipedia


 7. Den islamiske staten


  - Den islamske staten (IS) er en militant, jihadistisgruppe og organisasjon i Irak, Syria og Libya. Bevegelsen er også omtalt som blant annet Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) og Den islamske staten i Irak og Syria (ISIS).


  - IS er en utbrytergruppe fra al-Qaida i Irak (AQI), og i etterkant vil ikke al-Qaida vedkjenne seg IS og har stemplet de som for ekstreme og voldelige.

  - Etter økt fotfeste i Syria blir IS sett på som en av, om ikke den, farligste jihadistgruppen i verden.

  Kilde: BBC / Wikipedia


 8. Tidenes største flyktningkrise


  (FOTO: Petros Giannakouris/AP)

  - 12 millioner mennesker er blitt gjort til flykninger etter at krigen startet.

  - Åtte millioner er flyktninger i eget land, mens fire millioner har rømt landet.

  - Nabolandene Libanon, Jordan, Irak  og Tyrkia, samt Egypt, tar i mot rundt 95 prosent av alle flyktningene fra Syria.

  Kilde: VG / Amnesty


 9. Verdens farligste sjøvei


  (FOTO: Petros Giannakouris/AP)

  - Tusenvis av de som flykter forsøker å ta seg til Europa ved å krysse Middelhavet, verdens dødeligste sjøvei ifølge FN.

  - International organization for migration (IOM) anslår at 92 475, bare i løpet av årets sju første måneder, har forsøkt å gjennomføre den livsfarlige sjøreisen.
  Kilde: Amnesty / IOM


 10. Til fots i Europa


  (FOTO: Aftonbladet / IBL Bildbyrå)

  - De fleste flyktningene som har kommet seg til Europa, og som var strandet i Ungarn, ønsker nå å ta seg videre til Østeriket eller Tyskland.

  - Tyskland har som første land i EU valgt å ikke etterfølge Dublin-avtalen og dermed sluttet å returnere syriske asylsøkere til deres første ankomstland.

  - Dublin-avtalen slår fast at asylsøknader skal behandles i det EU-landet asylsøkerne først ankom

  Kilde: AftenpostenVGDagbladet