10 ord du ikke visste var varemerker

«Potetgull» er ikke det eneste varemerket som har endt opp med å bli et helt vanlig ord.


Onsdag falt dommen i Oslo tingrett, som gir snacksprodusenten Kims medhold i at ordet «potetgull» kan brukes av alle, for å beskrive såkalte tynnskårede flak av friterte poteter.


Maarud registrerte ordet «potetgull» som et varemerte i 2010, slik at ingen andre aktører kunne bruke samme betegnelse på sitt potetsnacks. Men Kims mente de burde få lov til å kalle produktene sine for «potetgull» slik som forbrukerne gjorde, og fikk altså medhold i tingretten. 


Hvis dommen fra tingretten blir stående, forblir ordet allemannseie og et helt vanlig norsk substantiv.


Men «potetgull» er ikke det eneste merkenavnet folk har begynt å bruke som fellesbetegnelse på en hel produktgruppe.

SOL har samlet en rekke ord som du kanskje ikke visste var varemerker. 1. Spinning


  Spinning er varemerkeregistrert i Norge, men mange bruker nå ordet i dagligtalen for å beskrive gruppetimer med innendørssykling.


 2. Stillongs


  Egentlig er «lange underbukser» fellesbetgnelsen på det strømpebukselignende plagget uten føtter. Men denne betegnelsen vil høres ganske gammeldags ut for mange, og selv om klesprodusenten Devold har registrert Stillongs som varemerke, bruker mange denne betegnelsen når de snakker om lignende plagg, selv om andre produsenter har laget dem.


 3. Post-it


  Sier du «notislapper», «gule lapper», eller «post-it» om de små lappene med lim på baksiden?

  Navnet «Post-it» på de gulfargede lappene er et registrert varemerke for 3M, men mange bruker likevel ordet post-it som en fellesbetegnelse på de fargerike lim-lappene.


 4. Primus


  Når du tar med kokeutstyr på skogtur, sier du da at det er primusen du tar med deg, selv om det ikke er selskapet Primus som har laget den? Eller sier du at du tar med deg en gassbrenner?

  Primus er nemlig et registrert varemerke, men er blitt et ord mange bruker for å beskrive alle bærbare gassdrevne kokeapparater.


 5. Olabukse


  Det norske ordet «olabukse» var opprinnelig et varemerke. På midten av 1980-tallet opplyste Tor Wessel Kildal, i firmaet Adelsten Kjølner AS, til Språkrådet at det var han som var opphavsmannen til ordet «olabukse». Han forklarte at buksene først ble laget for gutter fra 10 til 12 år, og at de håpet å gjøre dem populære ved å knytte navnet til ola-betegnelsen som på denne tiden var veldig populær.

  Ordet olabukse stammer fra tiden etter andre verdenskrig, og ordet «olasoldater» var en populær betegnelse på de norske soldatene i Tysklandsbrigaden like etter krigen.


 6. Isopor


  Isopor ble registrert som varemerke av Brødr.Sunde as, men har i dag blitt et ord man bruker for alle typer plastmateriale av ekspandert polystyren (EPS).

  Materialet som brukes til isolasjon, kasser og emballasje, i tillegg til å ha gledet barn i flere generasjoner med lyden det lager når du gnir det på vinduer, består av hele 98 prosent luft.


 7. Q-tips
  Oppfinner Leo Gerstenzang skal ha blitt inspirert av konen sin, som brukte tannpirkere med pålimte bomullsdotter til å rense ørene. Han kalte produktet «Baby Gays Q-tips», men valgte av flere grunner å droppe den første delen av navnet, skriver Bergens Tidende.

  Men selv om «Q-tips» ble registrert som varemerke, er ordet nå mye brukt på folkemunne som en betegnelse på alle bomullspinner, uansett hvem som har laget dem.

 8. Termos


  Egentlig er Thermos et varemerkenavn for drikkeflasken, men nå er ordet «termos» blitt så vanlig at det er tatt inn i ordboka som et vanlig ord for en flaske med isolerende vegger.
 9. Respatex


  Også møbel- og bygningsplaten respatex var tidligere registrert som varemerke. Men siden folk etter hvert brukte ordet for alle typer høytrykkslaminat, særlig på 1960- og 70-tallet, ble ordet etter hvert fellesbetegnelsen på alle produkter av denne typen. 
 10. Teflon


  Når hørte du sist at noen skulle ta frem polytetrafluoretylen-pannen? Teflon er DuPont-konsernets varemerke for fluorplasten polytetrafluoreten, men nå brukes ordet «teflon» om alle gryter og stekepanner med lignende belegg.


Kilder: Dagens Næringsliv, Patentstyret, wikipedia.no, wikipedia, Språkrådet, wikipedia.no, Bergens Tidende, Store Norske Leksikon, Store Norske Leksikon.