Tabben som kan være livsfarlig for barn i bilen

- Dessverre er det for få som tenker på dette.

(upublisert) Opprettet
Påsken er dessverre høytid også for alvorlige trafikkulykker. Mange foreldre sikrer barna feil i bilen. Setter man barna rett i barnesete med tykke vinterklær, blir de utsatt for unødig stor risiko om det skulle skje en ulykke.

- Dessverre for få som tenker på dette

Mange glemmer at tykke vinterklær som barnedress og dunjakke gjør at bilbeltet sitter for løst rundt barnet. I verste fall kan barnet bli slengt ut av selen ved en kollisjon eller bråbrems. Trygg Trafikk anbefaler å ta av tykke jakker, slik at beltet sitter så nært kroppen som mulig.  – Dessverre er det for få som tenker på dette. Vi som selger slikt utstyr forsøker å forklare det så godt vi kan, for det kan jo redde liv, sa Nina Davidsen ved Babyshop til Fredrikstad Blad i en sak om temaet i fjor. Ifølge en svensk undersøkelse, tar bare sju prosent av foreldre alltid av barna tykke vinterklær før de sikres i bilen. 49 prosent gjør det av og til, 43 prosent gjør det aldri.

Ingen sikret barna riktig i kontroll

Da Statens vegvesen utførte en bilbeltekontroll i vinteren 2013, sjekket de 30 biler med barn i. Ingen hadde sikret barna riktig, skriver Stavanger Aftenblad. At barna satt i setet med tykk boblejakke, var en av feilene som gikk igjen. - Beltet må ligge lavt langs hoften. Ligger det over tykk jakke, vil det skli opp mot magen hvis bilen kolliderer. Magen har ikke samme styrke som hoften og da kan du få indre skader. Det er faktisk så alvorlig med slike indre skader at du kan legge deg om kvelden uten smerter og ikke våkne opp igjen, sa Hermann Gjesdal i Vegvesenet til avisa.

Fem vanlige feil

Statens vegvesen skriver at mange barn hvert år skades helt undøvendig i bil, og at små feil kan få fatale konsekvenser i en ulykke. Her er fem vanlige feil:  - Beltene i barnesetet er ikke strammet godt nok rundt barnet. - Bilbeltet ligger under armen eller bak ryggen til barnet. - Barnesetet er plassert i forsete foran en airbag som ikke er koblet ut. - Monteringsanvisningen er ikke fulgt nøye nok, og setet er løst/dårlig festet. - Selen rundt barnet er vridd.
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer