Nytt EU-krav - sjekk om det rammer deg

Har du en nyere bil, står du i fare for å måtte punge ut for dyre vinterdekk.

(upublisert) Opprettet
Flere har allerede våknet til snø og glatte veier, og for mange er det på høy tid å finne frem vinterdekkene. Kjøper du ny bil som registreres etter 1. november i år, må du være nøye på hvilke dekk du kjøper. EU krever nemlig at både dekkene og bilen skal være utstyrt med automatisk dekktrykksovervåkning (TPMS). Systemet vil varsle føreren dersom det er noe galt med lufttrykket i dekket.
Ifølge Klikk, vil de nye dekkene ikke bare bli dyrere, men også mer komplisert å bytte. - Det blir utvilsomt vanskeligere å skifte hjul selv fordi dekktrykkssensoren i mange tilfeller må kalibreres hver gang man skifter, sier Frank Larsen i Continental til Klikk. Kravet gjelder kun nyregistrert personbiler med opptil ni seter og vekt på maksimalt 3500 kilo. Bruktbiler er ikke berørt.

Sjekk mønsterdybden

God nok mønsterdybde er viktig for å få et godt grep på vinterføre. En undersøkelse Continental gjennomførte i fjor, avdekker at halvparten ikke har peiling på hva som er minste tillatte mønsterdybde. Det skriver Klikk. Slitte dekk kan være livsfarlig, så mønsterdybde burde være basiskunnskap for alle bileiere. Vet du det ikke allerede, burde du derfor pugge dette: Minste tillatte mønsterdybde for vinterdekk er tre millimeter. Det er viktig å sjekke om mønsterdybden på dekket er god nok. (FOTO: Jan Petter Lynau/VG)Det er viktig å sjekke om mønsterdybden på dekket er god nok. (FOTO: Jan Petter Lynau/VG)

Ikke vent for lenge

Bilister blir like overrasket over det første snøfallet hvert år, noe som skaper kaos på veiene. Ifølge TV 2s Broom, venter mange altfor lenge med å legge om til vinterdekk. – I starten av oktober kommer den første bølgen av folk som vil bytte hjul. Men deretter blir det stillere. Det har blitt flere etternølere de senere årene, sier Kristian Myrvold, avdelingsleder i Vianor i Steinkjer i Nord-Trøndelag, til TV 2. Ifølge Myrvold, er det folk på Østlandet som er treigest til å legge om.

Merk deg disse datoene

Har du piggfrie dekk, kan du i teorien kjøre med dekkene hele året. Bruker du derimot piggdekk, varierer fristen for når du kan bytte ettera hvor i landet du bor. Først ut er Nordland, Troms og Finnmark hvor du kan legge om allerede fra 15. oktober. I Sør-Norge kan du kjøre med pigger fra 1. november.
TV 2s bilekspert anbefaler derimot å ikke følge loven slavisk, men heller bruke sunn fornuft. - Man skal være skodd etter forholdene. Det viktigste er at du har dekk som er tilpasset det føret og underlaget du kjører på, så får kalenderen vise hva den vil, sier Benny Christensen i Broom.

Slik bytter du dekk

Er du usikker på hvordan du bytter dekk? NAF har laget en oppskrift på hvordan du gjør det og hva du må passe på: 1. Sett bilen på et rett underlag – helst ikke på løs grus. 2. Trekk til håndbremsen. 3. Ha en god jekk, plasser den riktig, se instruksjonsbok. 4. Beveg deg aldri under en bil som kun står på jekk, kan føre til alvorlig klemmskader. 5. Løsne hjulmuttere/bolter før bilen jekkes opp. 6. Kontroller mønsterdybde. 7. Plassere hjulene riktig i henhold til "rulleretning". Noen dekk har piler/merke som viser rulleretning. 8. Når du skal trekke til hjulbolter/muttere skal det trekkes til med oppgitt moment, som varierer noe fra bil til bil (ligger ofte mellom 90-120 nm.). Det anbefales å benytte en momentnøkkel eller momentstav. 9. Sjekk lufttrykket. 10. Etter noe tids kjøring bør du sjekke om hjulmutteren/bolter sitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.