Klart for «svart boks» i norske biler

Kobles til bilens datasentral.

Datatilsynet er bekymret for hvor mye bilen din vet om deg, men har likevel gitt forsikringsselskapet Tryg tillatelse til å sette i gang et prosjekt for å kartlegge kundenes kjøremønster.

Tryg Forsikring har fått konsesjon til å utstyre rundt 1.000 kunder med en svart boks i bilen, som kobles til bilens datasentral. Dermed kan en rekke detaljer om hvordan bilen kjøres, sendes via mobilnettet til forsikringsselskapets dataleverandør, skriver Dagens Næringsliv.

«Dette vil skje hvert minutt mens motoren går», heter det i konsesjonstillatelsen. Forsikringsselskapet får fortløpende tilsendt informasjon om hastighet, GPS-posisjon og antall kraftige oppbremsinger, akselerasjoner, svingbevegelser og tilfeller av høyt turtall. Samtidig skal kundene få lov til å følge med på hvilke opplysninger som til enhver tid blir registrert.

– Vårt utgangspunkt for dette pilotprosjektet er å se om det å måle kundens atferd har påvirkning på hvilken risiko som blir tatt, og om det egner seg for prisdifferensiering, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring.

Datatilsynet jublet ikke over forespørselen fra Tryg Forsikring, men ga likevel konsesjon, fordi innsamlingen av opplysninger skjer i en begrenset periode for så å gjøres anonyme. Innsamlingen skjer kun med samtykke fra forsikringskunden.

«Den planlagte behandlingen av personopplysninger har karakter av overvåking», skriver Datatilsynet i konsesjonsbrevet, og mener «den type registrering av opplysninger er et betydelig inngrep i privatlivet». (©NTB)