Halvparten gjør feil: 7 ting alle med barn i bilen bør vite

Vinterklær og barnesete er en dårlig kombinasjon.

(upublisert) Opprettet 1. 1. Halvparten sikres feil


  Ifølge Trygg Trafikk feilsikres halvparten av barna i bilen. Det er derfor svært viktig å følge bruksansvisningen for utstyret og forsikre seg om at utstyret er riktig montert. Ta med barn og bil til butikken når du skal kjøpe barnesete, og be forhandleren vise hvordan det monteres riktig.


 2. Ta av tykke vinterklær


  Mange glemmer at tykke vinterklær som barnedress og dunjakke gjør at bilbeltet sitter for løst rundt barnet. I verste fall kan barnet bli slengt ut av selen ved en kollisjon eller bråbrems.

  Trygg Trafikk anbefaler å ta av tykke jakker, slik at beltet sitter så nært kroppen som mulig.


 3. Det er påbudt å sikre barna


  Det er påbudt å sikre barn med godkjent barnesete til de er minst 135 cm høye, eller til de er over 36 kilo tunge.


 4. ... og det er sjåførens ansvar


  Det er bilens sjåfør som er ansvarlig for at passasjerer under 15 år er sikret i bilen. Sjåføren kan straffeforfølges om barn er usikert. Foreleggets størrelse er på 2000 kroner og sjåføren får to prikker på førerkortet.


 5. 5. Bakovervendt sete, men...


  Vegvesenet og Trygg Trafikk anbefaler å sikre barn i bakovervendt sete til de er fire år. Det er viktig å huske på at bakovervendt barnestol ikke skal brukes i forsete der det er kollisjonspute - med mindre denne er deaktiviert.

  Airbagen kan påføre et barn alvorlige skader. I nye moderne biler er det enda viktigere at barn sitter sikret bakovervendt.

  Derfor bør barn sitte bakovervendt:


 6.  Ikke snu barna for tidlig


  Trygg Trafikk skriver at mange foreldre snur barna tidlig fordi de mener barna sitter ubehagelig hvis de har bena bøyd når de sitter i en bakovervendt barnestol. Barn tar ikke skade av å sitte med bøyde ben.


 7. Beltet på rett sted


  Beltet skal aldri være bak ryggen eller under armen, og husk å stramme beltene godt.


(Kilder: Statens Vegvesen og Trygg Trafikk)


Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.