Foreslår nye regler: Slutt på høye p-bøter om du er 2-3 minutter for sen

Regjeringen vil innføre felles regelverk.

Regjeringen vil etablere et felles regelverk for alle parkeringsselskap. De nye reglene kan medføre at det blir billigere å bli tatt for å parkere ulovlig. – Jeg har lagt fram et forslag som er mye mer forbrukervennlig, nettopp fordi vi vet at forbrukerne blir forvirret av ulike regler, skilting og bøtesatser, og hvordan det praktiseres, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) til NTB. Regjeringen vil rydde i parkeringsbransjen ved blant annet å samordne satser for parkeringsgebyr, opprette et tilsyn og innføre en felles, uavhengig klageordning. Det foreslås tre ulike satser som reaksjon for ikke å overholde parkeringsreglene, noe som faktisk kan medføre at å bli tatt for ulovlig parkering kan bli billigere. Den laveste satsen er 300 kroner, og den høyeste er på hele 900 kroner.

Vil ikke ha det som i dag

– Gjør man noe galt, så skal det koste, men mange får urimelig høye bøter i forhold til den forseelsen de har gjort, sier Solvik-Olsen og fortsetter: – Det er mange som har opplevd at når de kommer 2-3 minutter for sent, så får de klasket på seg en bot på 700-800 kroner i bot. Det er det ingen som har forståelse for. Det er sånne ting vi vil få lagt ned en begrensning på, sier Solvik-Olsen. Det skal også stilles større krav til parkeringsselskapene, og det foreslås også forbud mot provisjonsavlønning. – Vi har sett mange eksempler på uryddig oppførsel av parkeringsvakter. Felles krav til alle parkeringsselskapene vil sikre ryddige forhold i hele bransjen.

Fornøyd med forslaget

Daglig leder Lars Monsen i Norsk Parkeringsforening tror at det nye regelverket kan få useriøse aktører til å slutte med parkeringsvirksomhet. – Jeg håper at useriøse små selskaper som verken har forutsetning eller kompetanse til å tilby parkering og drive parkeringskontroll, kaster inn årene, sier han til TV 2. Også direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland, ønsker forslagene velkommen. – Dette gjør sannsynligvis at det blir lettere å unngå bøter. Det vil være mindre misforståelser og vi kan klage til en klagenemnd, sier hun. Jurist og seniorrådgiver i Norges Automobil-Forbund (NAF), André Fimreite, er også glad for at det ryddes i parkeringsbransjen. – Vi har etterlyst tempo i denne saken, men om dette blir vedtatt i Stortinget, er vi svært glade på vegne av norske bilister, sier han til VG.