Er Tesla X en vinner for norske veier?

Er Tesla X bilen vi alle har ventet på, eller er det en skivebom som passer best i California?

Tesla har fått mye oppmerksomhet siden de i forrige uke åpnet for konfigurasjon av sin nyeste modell, Tesla X, i Europa. Så er det verd å investere i den?

Prisen er tøff - men konkurrerbar


Tesla er ikke den billigste elbilen. En standard Tesla X 70D (70 kilowattimer, Dual drive, altså firehjulsdrift) koster 709 000 kroner. Skal du ha en på 90 kilowattimer må du opp i 842 000 kroner. Signature-modellen P90D er ikke offentliggjort, men det er mye som peker på at du må opp i 1,2 millioner kroner. P står for øvrig for Performance.

P90D kan du altså modifisere selv, og derfor blir den litt ekstra dyr. Reelt kommer det derfor nok til å stå mellom 70 og 90 D-versjonen for de fleste som vurderer en ekstra stor elbil.

Egentlig er det urettferdig å klage på prisen om man sammenlikner med andre SUV-er. En Tesla X kommer helt greit ut av det sammenliknet med flere konkurrenter på denne typen bil. Så gjenstår spørsmålet om man er klar for å bruke i underkant av en million kroner for en bil.

Les mer om elbiler på vår samleside her!

Grei levetid, god slepekapasitet, god fart


Teslas estimat er at en 70 D har en rekkevidde på 400 kilometer, og en 90 D på 470 kilometer. Basert på NAF, Forbrukerrådet og Norsk Elbilforenings undersøkelse som vi så på tidligere, ser den reelle rekkevidden på Teslaer ut til å være tre fjerdedeler, det vil si 30 mil på 70D og 35 mil på 90 D. Dette er fortsatt langt bedre enn elbiler generelt, enda disse tar innpå.

Tesla oppgir at deres X har en slepekapasitet på hele to tonn. Dette vil selvfølgelig begrense levetiden til batteriet, men det viser at Tesla X er et fullgodt alternativ til mange andre SUV-er. Nøyaktig hvor mye batteriet tappes blir umulig å si per nå, ettersom dette er den første Tesla med hengerfeste, og ettersom den ikke er prøvd i Europa ennå.

Farten er det heller ikke noe å si på. Ifølge Teslas egne hjemmesider,er toppfarten på 225 km/t for 70D og 250 for 90D og P90D. Akselerasjonen er på 6,2 sekunder for 70D, 5 for 90D og 4 for P90D. Kjøper du tillegget "Ludicrous Speed"-oppdatering (flott Spaceballs-referanse, for øvrig), kan du få den ned i 3,2.Dette er i konkurranse med de aller fleste sportsbilene, og rett over en gepard.

God plass og fancy seter


Tesla X har syv dører, og alle er fremovervendt. Det betyr at du kan få en bil som har plass til ikke bare kan kjøre langt og bære tungt, men som også kan få plass til hele familien inkludert besteforeldre.

Det er ikke mulig å legge på skiboks på taket til Tesla X, men de har et eget skistativ man kan feste på bak. Løsningsforslaget til Tesla står litt vel langt ut, men det skal være mulig å finne noen som er bedre å bruke. Generelt kan det være lurere heller å sløyfe tredjeraden med seter. Da har elbilen 2180 liters lagringsplass. Dette er svært bra for en SUV.

Dørene har skapt noe oppmerksomhet. Tesla kaller dem falkevinger, men vi kjenner dem helst som måkevinger. Dette er nok en bedre tid sommerstid enn vintertid i Norge. Det som er en fordel, er at Tesla X har tenkt seg om og fått vingene til å gå opp og så ut, slik at de ikke tar like stor plass som tradisjonelle måkevinger.

Hva slags bil vil du ha?


Det finnes altså gode argumenter for å vurdere en Tesla X, men den høye prisen gjør at man bør tenke seg om. Er man ute etter en SUV, er Tesla X innen prisnivået man kan forvente, men om man bare vil ha en elbil, kan det kanskje være bedre å vurdere en som holder lavere pris.

Uten skiboks og med de problemene en elbil får i kulden er den ikke ideell til påsketurer. Samtidig vil den fungere svært godt til vår, sommer og høst, og konkurrerer med de beste på dette nivået.

Tesla X har også greid mesterstykket å kombinere en sportsbil og en barnevennlig bil, Med god plass til både mennesker og last, vil Tesla X fungere godt til familien, samtidig som den er rask og har høy nok fart til at den kan ivareta de fleste guttedrømmer man endelig har råd til.