Annonse

Elbil - fordeler og ulemper

Det har skjedd mye innen elbil-politikken i det siste. Er det fortsatt lønnsomt å kjøpe elbil?

I Klimaforliket i 2012 ble det bestemt at det skulle gis fordeler til elbiler ut neste, altså nå inneværende, stortingsperiode eller når det ble solgt 50 000 elbiler. I 2015 ble dette målet nådd, og dermed ble det opp til regjeringen å revurdere fordelene for elbiler. Her er noen fordeler og ulemper med å kjøpe elbil.


 1. Ingen engangsavgifter eller moms ved bilkjøp


  Elbiler er noe billigere enn mange tilsvarende bensinbiler. (Foto: Colourbox)

  Fordel: Dersom du kjøper en elbil, slipper du engangsavgifter og moms. Nå er dette inkludert i prisen uansett, men det betyr at biler blir dyrere enn de hadde vært uten disse avgiftene. For eksempel koster den billigste Toyota Auris-en 242 000 kroner. Dette inkluderer først en engangsavgift på omtrent 57 000, og så moms på 46 250, som betyr at over 100 000 kroner går bort på dette. Det er altså veldig mye å spare på å kjøpe seg en elbil.

  Ikke så enkelt: Momsfritaket vurderes utfaset i 2018. I tillegg er det ikke nødvendigvis sånn at du betaler 100 000 kroner mindre for en elbil enn for en tilsvarende bensinbil. For eksempel koster den billigste Nissan Leaf 203 000 kroner, og bensinbilen Nissan Pulsar 232 000 kroner, altså bare 29 000 mer, til tross for at den har langt større utgifter. BMW i3 koster 249 000 kroner, 30 000 kroner billigere enn BMW 1-serien.


 2. Parkering, bussfelt og gratis på ferger


  Fordel: Kjører du elbil, kan du kjøre i bussfeltet, og flere steder kan du kjøre ferge gratis. Dette kan være et stort sparepotensial, særlig på Vestlandet. I tillegg får du gratis parkering mange steder.

  Ikke så enkelt: Dette bestemmes ikke av regjeringen, men av lokale styresmakter. Allerede nå er det bestemt at elbiler ikke lenger får ta ferge gratis i Sør-Trøndelag og Hordaland, og i Oslo sier Ruter (tidligere Oslo Sporveier) at de ønsker å bli kvitt elbiler i kollektivfeltet flere steder.


 3. Kjøre langturer


  Stadig flere ladestasjoner gjør at det går enklere å kjøre lengre. (Foto: Colourbox)

  Ulempe: Å kjøre på langtur med elbil er ikke en enkel affære. Det er en grense for hvor langt du kan kjøre selv på et fullt batteri. Grensen ligger gjerne mellom 8 og 12 mil, så det blir vanskelig å dra særlig langt.

  Ikke så enkelt: Lengden man kjøre på oppladet batteri varierer selvfølgelig fra bil til bil. Tesla greier gjerne over det dobbelte, og BMW i3 har også økt kraftig. I tillegg er det flere ladestasjoner. Velger du en hurtigladning av bil, kan du få unnagjort det på 20-30 minutter. Det er selvfølgelig tregere enn enn å fylle bensin, men det er en grei stopp slik at man får strukket på bena. Langturer over en ladning er imidlertid muligens litt klønete.


 4. Faste avgifter er mye mindre


  Fordel: De faste avgiftene er mye mindre. Årsavgiften ligger på 435 kroner, altså markant lavere enn for bensin- eller dieselbiler som ligger på 3135 kroner.

  Ikke så enkelt: ... hittil. Det er foreslått at det skal innføres først halv årsavgift i 2018 og så hel i 2020.


 5. Langt mer miljøvennlig


  Hvor miljøvennlige er elbiler? (Foto: Colourbox)

  Fordel: En elbil er mye mindre lokalt forurensende. Den har ingen utslipp av karbondioksid, karbonmonoksid, NOX eller andre farlige avgasser. Den bruker mye mindre drivstoff på literen også. Elbiler er altså en miljøgevinst.Enda strømproduksjonen som går til bilen er forurensende, er norsk strømproduksjon ikke avhengig av fossilt brensel, og dermed langt mer miljøvennlig.

  Ikke så enkelt: Elbiler skaper svevestøv, akkurat som andre biler. Ettersom de ikke skaper den giftigste formen for svevestøv, NO2, er de klart bedre enn dieselbiler, men ikke nødvendigvis bedre enn nye bensinbiler. I tillegg er det slik at produksjonen av elbiler er svært giftig, så enda en fedig produsert elbil er mye mindre forurensende, er produksjonen av elbiler langt verre. I tillegg mener enkelte at det blir for enkelt å kommentere at norsk strøm er CO2-fri i et globalt perspektiv.


Les mer om elbiler på vår samleside her!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder

Ellos rabattkoderLensway rabattkoderApollo rabattkoderRoom21 rabattkoderSportamore rabattkoder