Denne dekk-koden er viktigere enn du tror

Avslører mye om dekket.

(upublisert) Opprettet
Til tross for at mønsterdybden på dekket er innenfor kravene, kan det fortsatt hende de ikke holder en sesong til.
Dekk har ikke ubegrenset holdbarhet. Selv om dekkene ser bra ut, blir gummien hardere jo eldre dekkene blir. Det vil svekke veigrepet, og kan gå utover trafikksikkerheten. Ifølge Dinside anbefales det ikke å bruke dekk i mer enn seks år med normal kjøring. De færreste har stålkontroll på når dekket er produsert, men heldigvis finnes det er kode som avslører dekkets alder.

Slik sjekker du alderen

På siden av dekket står det en DOT-kode som forteller deg når dekkene er produsert. Er dekkene fra 2000 eller nyere, er det de fire siste sifrene du skal se på. Står det for eksempel 2307, er dekkene produsert uke 23 i 2007. Er dekket eldre, trenger du kun å bry deg om de tre siste sifrene. Står det 138, betyr det at dekket er fra uke 13 i 1998.

Pass på nye dekk

Kjøper du splitter nye dekk, betyr det ikke nødvendigvis at de er ferske fra fabrikken. Derfor kan det være lurt å sjekke DOT-koden før du bestemmer deg. Ifølge Broom bør nye dekk være maksimalt ett år gamle. Er de eldre, er det er god grunn til å prute eller se seg om etter andre.

Så lenge holder dekket

Hvor langt dekkene har gått påvirker også om det er på tide å investere i nye. Ifølge NAF, bør et dekk holde omtrent tre sesonger. Levetiden er selvsagt avhengig av kjørelengde og kjørestil. Kjører du mer enn 15.000 kilometer i året, kan det hende du bør bytte hyppigere.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.