Annonse

12 ting du må sjekke når du kjøper bruktbil

Det er lett å gå i fella - vit hva du skal se etter!

 

På forhånd

(få resten av de glimrende forhåndstipsene hos Forbrukerrådet)

  1. Er årsavgiften betalt? Ved å sende REGNR etterfulgt av registreringsnummeret til 2282, får du lynkjapt svar. Det koster tre kroner. 2. Brønnøysundregistrene lar deg også se om bilen er pantsatt eller har andre heftelser. Slik unngår du å sitte med ufrivillig gjeld. 3. Påse at bilen faktisk er registrert i selgerens navn. Om den ikke er det, bør det ha en god forklaring. (Skjermdump: brreg.no)(Skjermdump: brreg.no)

Før du prøvekjører

(les alt om en grundig inspeksjon av bruktbiler hos TV2)

  4. Sjekk dørene, hjulhuset, kanalene og gulvet for rust. Det er de mest utsatte områdene. 5.  Gå gjennom forrige EU-kontroll. Her vil mange av bilens mest åpenbare mangler komme til syne. 6. Gi dekkene en grundig inspeksjon. De er tross alt bilens viktigste kontakt med omverdenen. Hvor slitt er de? Er mønsterdybden god nok? Luftnivå? 7. Få en forståelse av problemområder og tidligere reparasjoner ved å lese serviceheftet. Det kan gi et godt innblikk i hvilken stand bilen egentlig er i. (Foto: Colourbox) (Foto: Colourbox)

Under prøvekjøringen

(hos NAF finner du flere kjempegode prøvekjøringsråd)

  8. Oppstart: starter motoren med én gang? Slurer clutchen? 9. Gir: kommer det ulyder når du girer opp og ned? Hopper giret ut hvis du slipper gassen brått? Rykker det i automatgiret? 10. Bremser: prøv dem mange ganger. Pass særlig på at de griper likt på begge sider. Som NAF presiserer vil bilen trekke til én side om de er ujevne. Sjekk også at ABS-en er i orden (blokkerer ikke ved bråbrems) og at håndbrekket sitter godt, selv i bakker. 11. Elektronikken er noe av det dyreste å reparere, så forsikre deg om at alle lamper og brytere er i orden, at ventilasjon- og vindusstyring fungerer som ment og at alle de digitale hjelpemidlene er på plass.

12. Om du vil være helt sikker på at alt er i orden, be om å få

utført en tilstandstest. Enten hos NAF eller et autorisert verksted.

  (Foto: Espen Sjølingstad Hoen/VG)(Foto: Espen Sjølingstad Hoen/VG)