Verdens aller beste kardemommeboller

Kardemommeboller er en mer voksen variant av den klassiske kanelbollen. Men husk; dette krydderet har kraftig smak, så ikke bruk for mye!

(upublisert) Opprettet
God, søt gjærbakst er det vanskelig å takke nei til, og denne oppskriften er faktisk en modifisert kanelbolleoppskrift. Bolledeigen inneholder malt kardemomme, i fyllet er det en halv teskje knuste kardemommefrø, og det er også drysset noen frø på toppen av hver bolle. Det er mer enn nok, fordi for mye kardemomme kan gjøre bollene for aromatiske og nærmest sure!

Bolledeigoppskrift:

500 g hvetemel 1 dl sukker 0,5 ts salt 0,5 ts kardemomme - malt 0,5 ts vaniljesukker 0,5 ts bakepulver 100 g kjøleskapskaldt smør 3,5 dl melk 2,5 ts tørrgjær til søtbakst (hvis du foretrekker fersk gjær kan du godt bruke det)

Kardemommefyll:

0,5 ts knust kardemommefrø (du kan godt bruke malt kardemomme) 0,5 dl lysebrunt sukker 0,5 dl hvitt sukker (har du ikke brunt sukker bruker du 1 dl hvitt sukker) 75 g mykt smør

Fremgangsmåte:

Bland sammen sukker, salt, kardemomme, vaniljesukker, bakepulver og halvparten av melet. Det er viktig at alle ingrediensene blandes godt og at du unngår klumper. Smuldre i det kalde smøret. Varm opp melken til den er fingervarm og rør ut gjæren i den (bruker du tørrgjær kan du ha enda varmere melk, mens ferskgjær kun tåler lunken melk). La det skumme litt, før du heller melkeblandingen i melblandingen. Rør inn resten av hvetemelet, til deigen slipper bollen. Elt deigen til den blir blank og elastisk; 5 minutter i maskin, 10 minutter for hånd. Dekk bollen med plast og la deigen heve på et lunt sted til den er dobbelt så stor, 1 - 2 timer. Del deigen i to emner som du lar hvile fem minutter. Rør sammen fyllet. Kjeve ut deigemnene til rektangulære firkanter, omtrent 0,5 cm tykke. Smør ut halvparten av fyllet, rull sammen og del opp hver rull i ca 9 kardemommesnurrer. Strø en klype knuste kardemommefrø over bollene. Etterhev på et lunt sted i 25-30 minutter. Stekes på 200 °C på midterste rille i 7-10 minutter til bollene er gyldne. Avkjøl på rist.

SOL samler matoppskrifter

På SOL samler vi oppskrifter og tips fra matblogger og matnettsteder. Vi har blant annet temasider for brownies, muffins, langpannekaker og eplekaker, og er du på jakt etter middagstips anbefaler vi ukemeny, pasta, biff og laks. Vi lager stadig nye temasider, så si ifra hvis du ønsker deg en spesiell samleside. Og har du forslag til matblogger du tror passer inn på SOL Mat, så tips oss i kommentarfeltet under. Har du forresten fått med deg nye SOL TV Mat?
Mer om
mat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer