Torsdag er årets største dag for ølinteresserte nordmenn

Går du for pingvinøl med 32% alkohol eller råtne belgere?

De siste årene har man sett en voldsom økning i interessen for såkalt håndverksøl på verdensbasis, også i Norge. Mens pilsen stadig er den store vinneren, har det også blitt et mye større publikum for utskudd som bitter IPA, nattsvarte stouter og beske surøl. Torsdag 9. oktober kan i så måte bli en merkedag for et stadig mer ølinteressert Norge. Da lanserer Vinmonopolet hele 98 nye øl i årets største ølslipp. Her er noen av nyhetene:

Eksplosiv pingvinøl

Den mest oppsiktsvekkende nyheten er muligens Brewdogs Tactical Nuclear Penguin. Med 32 prosent alkohol var det en gang i tida verdens sterkeste øl. Pingvinen har oppnådd den høye alkoholprosenten ved hjelp av dobbel fatlagring, før den ble fryst for å heve alkoholinnholdet ytterligere. Med en prislapp på 700 kroner er nok Tactical Nuclear Penguin likevel forbeholdt (ekstra) spesielt interesserte. Ølbloggen Kjempetorsken ga det fire av seks øyne på terningen, og begrunnet at det smaker både lakris, anis og hostesaft. Oppvakte lesere og ølhunder vil nok forresten legge merke til at TNP også var tilgjengelig i fjorårets spesialslipp til 657 kroner og dermed har gått opp i pris.

Råtten surøl

Kritikeryndlingene Cantillon vender samtidig tilbake til Vinmonopolets hyller etter flere års avbrekk. Det Brussel-baserte bryggeriet lager kun lambic - villgjærede surøl. Det betyr at de ikke tilsetter vanlig gjær når de brygger ølet, men lar det bli «smittet» av naturlig villgjær fra lufta og treverket i bryggeriet. Deretter lagres de gjerne i minst ett år. Den organiske råtningsprosessen gjør ølene veldig sure og tørre. Det kan få dem til å minne like mye om vin som øl, derfor kalles de gjerne Belgias sjampanje. Surøl anses ofte for å være en komplisert sjanger som kan være vanskelig å komme inn i, men hylles også som noen av verdens beste øl av kjennere. Surøl er i vinden. Denne er fra 3 Fonteinen. (Foto: Ingar Haug Steinholt/Aftenposten)Surøl er i vinden. Denne er fra 3 Fonteinen. (Foto: Ingar Haug Steinholt/Aftenposten)

Norsk prisvinner

Norske brygg glimrer i stor grad med sitt fravær fra dette slippet, men det finnes noen hederlige unntak. Blant annet et av landets mest anerkjente kraftpakker. Lervig Brewers Reserve Barley Wine er et av norgeshistoriens mest kritikerroste øl, og ligger for øyeblikket på tredjeplass over alle norske øl hos brukerbestemte Ratebeer. Der har det tidligere blitt hyllet som et av verdens beste eksempler på sjangeren sin, barleywine, og fått en bronsemedalje. Med 13 prosent alkohol er det et veldig kraftig øl med smak av karamell, tørket frukt og bourbon - som følge av at det er lagret på Maker's Mark bourbonfat - ifølge brukere på Ratebeer. Noe for høstmørket?   Listen over alle de 98 ølene kan du finne hos Ølportalen, som forventer kø utenfor spesialpolene. Der ser du også hvor ølene blir å få tak i. Slippet er begrenset til spesialpol i Oslo, Bergen, Hamar, Sandnes, Sandefjord og Trondheim. Vika-polet i Oslo er det eneste som får alle 98. Liker du å prøve øl i litt annerledes sjangere? Finn gjerne likesinnede i kommentarfeltet under, eller på Facebook-siden til Sol.no!