Slik baker du eltefritt

Det er faktisk ikke så vanskelig å bake brød, i hvert fall ikke eltefrie grytebrød. Her får du oppskrifter og baketips fra matbloggerne.

(upublisert) Opprettet
Når man snakker om eltefrie bakverk dreier det seg om gjærbakst (eller surdeigsbakst) der deigen raskt blandes sammen og så får stå og heve i 12 - 15 timer. Ingen elting eller knaing (derav navnet) og du er nærmest garantert perfekt resultat. Under kan du lese småtips som hjelper deg å få til godt bakeresultat, og klikker du på bildene i saken kommer du til blogginnlegg som forklarer bakingen steg-for-steg. Eltefrie brød kommer i ulike varianter, med frø, krydder og ulike typer mel, men standardoppskriften er særdeles enkel; vann, salt, gjær og mel. Perfekt høyt brød, med sprø skorpe og store luftbobler. Du trenger ikke være superbaker for å få dette til! (Foto: Fru Timian). Klikk på bildet for oppskrift)Perfekt høyt brød, med sprø skorpe og store luftbobler. Du trenger ikke være superbaker for å få dette til! (Foto: Fru Timian). Klikk på bildet for oppskrift.

Kjapp tilberedning - lang hevetid

Siden deigen skal heve så lenge er det lurt å starte kvelden i forveien og la deigen heve over natten før den stekes på morgenen. Har du ikke tid til brødsteking på morgenkvisten kan du jo røre ingrediensene sammen før du drar på jobb og servere nystekt brød til kveldsmat. Slik ser langtidshevet deig ut etter ca 10 t heving (foto: Heia Mat) Klikk på bilde for oppskrift.Slik ser langtidshevet deig ut etter ca 10 t heving (foto: Heia Mat) Klikk på bilde for oppskrift. Langtidshevet gjærdeig skiller seg også fra andre typer bakst med at deigen er ganske løs. For all del, ikke tilsett mer mel! Det skal være en klissete affære både å blande ingredienser og å forme deigen før den legges i formen til steking.

Nøyaktige mål hever resultatet

Blant de tingene du må huske på er nøyaktige mål. Kjøkkenvekt og litermål er nyttige hjelpemiddel. En del oppskrifter krever også at man har en ildfast gryte eller form med lokk som brødform. Bollefrua viser hvordan ferdighevet deig "brettes" full av mel med en slikkepott før det slippes ned i den varme formen. Bloggeren Bollefrua viser hvordan ferdighevet deig "brettes" full av mel med en slikkepott før det slippes ned i den varme formen (Foto: Bollefrua). Klikk på bildet for oppskrift. I de tilfellene der man bruker ildfaste gryter eller former til stekingen skal disse gjerne være varme før deigen slippes i, så bruk tykke grytekluter og vær forsiktig. Steker man brødet i en gryte eller form med lokk får man en supersprø stekeskorpe og veldig saftig innmat. Fiks ferdig grytebrød i jerngryte (foto: Trines matblogg)Fiks ferdig grytebrød i jerngryte (foto: Trines matblogg). Klikk på bildet for oppskrift.

Langtidshevede rundstykker

Foretrekker du rundstykker? Disse er supre å fryse ned og tiner du dem i stekeovnen beholder du den deilige skorpen. Man kan også bruke baketeknikken til å bake eltefrie rundstykker (foto: Fru Timian) Klikk på bildet for oppskrift)Man kan også bruke baketeknikken til å bake eltefrie rundstykker (foto: Fru Timian) Klikk på bildet for oppskrift)

Flere brødoppskrifter

Sjekk ut alle de andre fantastiske oppskriftene i vår samleside for brød: Vi samler oppskrifter fra en rekke matnettsteder og blogger. Klikk på bildet for flere brødoppskrifter. Vi samler oppskrifter fra en rekke matnettsteder og blogger. Klikk på bildet for flere brødoppskrifter.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.