Sju grunner til at vi bør spise mer insekter til middag

Sunnere, billigere og mye mer miljøvennlige. Er du villig til å ta steget?

(upublisert) Opprettet

1. Kan løse framtidige sultproblemer

805 millioner mennesker verden over sulter, ifølge Verdens matvareprogram. Ikke fordi det produseres for lite mat, men fordi vi ikke får distribuert den effektivt nok. FNs klimapanel har derimot spådd at matvareproduksjonen kan bli sterkt rammet av klimaendringer i årene framover. Insekter krever mye mindre vann og næring å avle opp. Det kan gjøre dem til en viktig næringskilde i framtida.

2. De er veldig sunne

- Insekter er næringsrike og inneholder mye protein, fett og mineraler, siterer Dagbladet en rapport fra FN. - De er en rik kilde til kobber, jern, magnesium, magan, fosfor, selen og sink. Innholdet av fiber er høyt, supplerer Aftenposten. Særlige underernærte barn skal kunne ha svært godt av insekter i dietten sin.

3. De er mye mer miljøvennlige

Insekter omdanner i gjennomsnitt to kilo næring til én kilo insektmasse. Det er fire ganger mer effektivt enn storfekjøtt, skriver Matlære-bloggen. – Insekter skiller ut betydelig mindre mengder klimagasser enn storfe, hevder entomolog og forsker Arnold Van Huis til NRK. Det gjør dem mye mer miljøvennlige enn de fleste andre kjøttkilder. (Foto: Jerry Lampen/Reuters)(Foto: Jerry Lampen/Reuters)

4. Vi har mildt sagt nok av dem

Bare i Norge finnes det opptil 23 000 ulike insektarter, skriver Naturarv.no. Mange av dem er spiselige og på sommeren skal det finnes flere millioner insekter per menneske på jorda. Gresshopper, maur, skarabider, haglesnegler og ulike larver skal være noen av insekttypene som gjør seg fint på matbordet, skriver Forskning.no.

5. Det er allerede populært

− I de fleste tropiske land og i store deler av den tredje verden, som for eksempel Mexico, Sørøst-Asia og i de fleste land i Afrika, er det vanlig å spise insekter. Mange av rettene regnes som delikatesser, hevder insektforsker Marcel Dicke ifølge Alternativ Mat. I Colombia er frityrstekte maur foretrukket kinosnacks for mange. Er vi snobbete her i vesten?

6. De smaker nydelig

Hos danske Noma, for øyeblikket rangert som verdens beste restaurant av det prestisjetunge bladet Restaurant , har maur vært på menyen i årevis. Den samme ingrediensen stod på menyen da Maaemo - Norges eneste restaurant med to michelinstjerner, inviterte seks åtteåringer til gourmetmiddag sist uke. Maurene skal nok ha langt fra hele æren for at de to restaurantene er så hyllet, men noen av verdens beste kokker har i alle fall akseptert insekter på menyen sin. (Foto: Roland Weihrauch/AP)(Foto: Roland Weihrauch/AP)

7. Vi gjør det allerede

E120 høres nok mer appetittvekkende ut enn lus, men det er faktisk samme greia. Det insektbaserte fargestoffet karmin finnes ifølge KK i alt fra salami til yoghurt. Og da tar man ikke med alle de insektene som kan forville seg ned i produksjonen av ulike matvarer. I realiteten spiser vi allerede mange insekter, da er det kanskje bare å trappe opp?
Mer om
mat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer