1. Kan løse framtidige sultproblemer
805 millioner mennesker verden over sulter, ifølge Verdens matvareprogram. Ikke fordi det produseres for lite mat, men fordi vi ikke får distribuert den effektivt nok.
FNs klimapanel har derimot spådd at
matvareproduksjonen kan bli sterkt rammet av klimaendringer i årene framover.
Insekter krever
mye mindre vann og næring å avle opp. Det kan gjøre dem til en viktig næringskilde i framtida.
2. De er veldig sunne
- Insekter er næringsrike og inneholder mye protein, fett og mineraler,
siterer Dagbladet en rapport fra FN.
- De er en rik kilde til kobber, jern, magnesium, magan, fosfor, selen og sink. Innholdet av fiber er høyt,
supplerer Aftenposten.
Særlige underernærte barn skal kunne ha svært godt av insekter i dietten sin.
3. De er mye mer miljøvennlige
Insekter omdanner i gjennomsnitt to kilo næring til én kilo insektmasse. Det er fire ganger mer effektivt enn storfekjøtt,
skriver Matlære-bloggen.
– Insekter skiller ut betydelig mindre mengder klimagasser enn storfe, hevder entomolog og forsker Arnold Van Huis til NRK. Det gjør dem mye mer miljøvennlige enn de fleste andre kjøttkilder.
(Foto: Jerry Lampen/Reuters)
4. Vi har mildt sagt nok av dem
Bare i Norge finnes det
opptil 23 000 ulike insektarter, skriver Naturarv.no.
Mange av dem er spiselige og på sommeren skal det finnes flere millioner insekter per menneske på jorda.
Gresshopper, maur, skarabider, haglesnegler og ulike larver skal være noen av insekttypene som gjør seg fint på matbordet, skriver Forskning.no.
5. Det er allerede populært
− I de fleste tropiske land og i store deler av den tredje verden, som for eksempel Mexico, Sørøst-Asia og i de fleste land i Afrika, er det vanlig å spise insekter. Mange av rettene regnes som delikatesser, hevder insektforsker Marcel Dicke
ifølge Alternativ Mat.
I Colombia er
frityrstekte maur foretrukket kinosnacks for mange. Er vi snobbete her i vesten?
6. De smaker nydelig
Hos danske Noma, for øyeblikket rangert som verdens beste restaurant av det prestisjetunge bladet Restaurant , har
maur vært på menyen i årevis.
Den samme ingrediensen stod på menyen da Maaemo - Norges eneste restaurant med to michelinstjerner,
inviterte seks åtteåringer til gourmetmiddag sist uke.
Maurene skal nok ha langt fra hele æren for at de to restaurantene er så hyllet, men noen av verdens beste kokker har i alle fall akseptert insekter på menyen sin.
(Foto: Roland Weihrauch/AP)
7. Vi gjør det allerede
E120 høres nok mer appetittvekkende ut enn lus, men det er faktisk samme greia. Det insektbaserte
fargestoffet karmin finnes ifølge KK i alt fra salami til yoghurt.
Og da tar man ikke med alle de insektene som kan forville seg ned i produksjonen av ulike matvarer. I realiteten spiser vi allerede mange insekter, da er det kanskje bare å trappe opp?
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.