Nei, ikke kast kaffegruten

Putt den heller i en sokk. Syv ting du ikke visste om kaffe.

1. Ikke kast gruten

Er du en av de som slenger gruten i søpla med en gang kaffen er ferdigbrygget? Da bør du slutte umiddelbart. Gruten har nemlig veldig mange andre geniale bruksområder enn kaffe. Lukter det vondt i kjøleskapet eller i bilen? Vent til kaffegruten har tørket, putt den i en sokk og legg sokken ved lukta. Etter kort tid, vil kaffegruten dekke over det som måtte lukte dårlig.
Lukter det allerede blomster i hele huset, kan du heller ta med deg gruten på badet. Den skal være effektiv både i håret, som skrubb og som ansiktsmaske. Flere bruker også kaffegrut som gjødsel i blomsterbeddet i hagen eller for å bedre komposthaugen.

2. Laget av frukt

Tro det eller ei, men kaffe er faktisk laget av frukt. Både skall og fruktmassen fjernes, men bønnen brukes videre. Det vi kaller kaffebønnen, er egentlig frøet i frukten fra kaffeplanten. Fruktmassen og skall fjernes, og bønnene blir tørket, brent og malt.

3. Putt smør i kaffen

Ja, du leste riktig. Kaffe med smør en angivelig den nye kaffelatten. Trenden går som en farsott på både blogger og i slankeforum. Brygg kaffen som du pleier og hell den i en blender. Det kan være lurt å forvarme blenderen, så den ikke sprekker av varmesjokket. Tilsett minst én spiseskje smør og kjør blenderen på full styrke til kaffen har fått en karamellfarge. Voilà, kaffen er klar!

4. Verdens dyreste kaffe

Kopi Luwak er en mildt sagt eksklusiv kaffesort. Den er verdens dyreste og fremstilt på en nokså unik måte. Før bønnene  bearbeides som vanlige kaffebønner, passerer de gjennom fordøyelsessystemet til en Luwat. Det marekattlignende dyret bæsjer ut bønnene, som deretter blir renset. Heldigvis.

5. Frys restene

Har du en skvett kaffe igjen, er det ingen grunn for å helle den i vasken. Finn heller frem isbitformen, og fyll opp med kaffe. Isbitene kan brukes for å kjøle ned glovarm kaffe, uten å ødelegge smaken. Passer også perfekt i iskaffe.

6. 11 millioner kopper hver dag

Nordmenn er en av de mest kaffedrikkende nasjonene i veden. Vi heller nedpå omlag 1200 kopper hver i året. Til sammen drikkes det hele 11 millioner kopper hver dag. - Statistikk fra de siste 50 årene viser at kaffekonsumet i Norge holder seg jevnt høyt, sier informasjonssjef i Norsk Kaffeinformasjon, Marit Lynes.

7. Ikke bruk kolben

Norsk Kaffeinformasjon fraråder folk å bruke kolben for å fylle vann i kaffetrakteren. Kaffen inneholder fettstoffer som blir med vannet og fester seg på innsiden av rørene i trakteren. Over tid gir dette avleiringer og setter en bismak på kaffen. For å holde kaffen renest mulig, bør du derfor bruken en egen vannkaraffel eller mugge å fylle vann med.