- Melk kan forkorte livet ditt

Svenske forskere med oppsiktsvekkende studie.

Det er en klar sammenheng mellom risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer og antall glass melk en person drikker. Det viser en fersk studie forskere ved Uppsala universitetet i Sverige har gjennomført.
Forskerne mener at det ikke er noe som tyder på at melk styrker skjelettet. Snarere tvert imot, skriver SVT. Ifølge de svenske forskerne, er det trolig laktosen i melken som kan forkorte livet. Meieriprodukter med mindre laktoseinnhold er ikke forbundet med samme risikoen som melk.

Kvinner hardest rammet

Studien er basert på 61.000 kvinner og 45.000 menn, som har svart på spørsmål om kost om livsstil. Etter omlag 20 år, hadde en fjerdedel av kvinnene i studien dødd og 17.000 hadde hatt et form for brudd. Blant mennene var 10.000 av mennene døde etter 20 år, mens 5000 hadde hatt et brudd. Forskerne sammenlignet tallene med hvor høyt melkeinntaket var. - Vi så at et høyt inntak av melk ga økt risiko for dødsfall og benbrudd, sier professor Karl Michaëlsson til SVT. Professoren peker på at kvinnene i studien var særlig utsatt.

- Melk er sunt

Flere forskere er uenige om hvorvidt melk er sunt eller ikke, skriver forskning.no. Noen hevder melkefettet er sunt, mens andre påstår det motsatte. En rekke kostholdsråd motsier svenskenes studie og hevder det er nyttig for kroppen å drikke melk. Ifølge Opplysningskontoret for Meieriprodukter, er melk en god kilde til en rekke næringsstoffer. Deriblant kalsium som bidrar til å vedlikeholde skjelettet. Helsedirektoratet anbefaler nordmenn å la magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet. - Melk og ost er en del av hverdagsmaten for mange. Det er bra, skriver Helsedirektoratet på helsenorge.no. LRF, som jobber for svenske meieriforeninger og melkebonder, sier det er grunn til å være bekymret Uppsala universitets studie, men at den bør tolkes med forsiktighet. - Kommer det flere studier med samme resultat, er dette svært alvorlig. Men vi må bedømme hver studie hver for seg. Forskerne selv sier at studien bør tolkes med forsiktighet, så da bør man også gjøre det, sier Helena Lindmark Månsson til SVT.