Masse øl igjen etter jula? Lag nydelig mat av det!

Ti deilige matoppskrifter som tas til nye høyder med en skvett øl.

Med en turbulent høytid full av inneklemte fridager, festlige lag og mye mat er det fort gjort å handle inn en del øl. Kanskje til og med for mye. For mange er det nok et luksusproblem. Men om du er lei av å drikke det, har juleøl - ja, øl generelt - heldigvis flust av alternative bruksområder. Prøv for eksempel en av disse ti matoppskriftene med øl! PS. Ta gjerne en titt på Pepperkorns guide til bruk av øl i mat for en bedre forståelse av hva slags øl som passer hvor. Da kan du lettere lage dine egne oppskrifter også.

1. Kjøttpai med ølsaus og potetmos

Om du har vært på pub i Irland, har du sannsynligvis vært innom en variant av shepherd's pie med øl der det lokale flaggskipet Guinness er en av ingrediensene. Et mørkt juleøl gjør seg vel så godt når du skal lage robust og varmende vintermat.

2. Fårikål med mørkt øl

Dette er en resteslager, for sjansen er vel ålreit for at det ligger igjen lammekjøtt etter jula også - enten det er pinnekjøtt eller et halvspist fenalår som trenger bein å gå på. Improviser en fårikålvariant, eller prøv Maten og livets oppskrift på fårikål med mørkt øl.

3. Ølbraisert svineknoke

Bresering, eller langtidskoking med væske, gjør kjøttet så mørt at du enkelt napper det i småbiter. Det er utgangspunktet for Led oss inn i fristelses ølbraiserte svineknoke, en saftig og mektig slugger som skal trekke i stout eller annet mørkt øl. Dette er VGs ølknoke. (Foto: Sara Johannessen/VG)Dette er VGs ølknoke. (Foto: Sara Johannessen/VG)

4. Guinnesskake

Du ville neppe drukket en pils til bløtkake. Mørke, malttunge øl gjør seg dermed godt til grove desserter. For ikke å snakke om i dem. Prøv Baker for moros ølbaserte sjokoladekake - basert på den britiske kjendiskokken Nigella Lawsons oppskrift.

5. Potetmos av IPA

Om india pale ale er en del av øllageret, kan du glede deg til en helt unik potetmos. Såkalte IPA-er er tjåkfulle av humle, som gir en fruktig og temmelig bitter smak. Det gjør Craftbeers IPA- og basilikumpotetmos til noe helt for seg selv.

6. Øldampede blåskjell

Blåskjellene smaker aldri bedre enn på vinteren, skal vi tro Mathallen i Oslo. Årsaken er visst at de mister noe av smaken når de gyter på våren og høsten. Da kan du jo gripe sjansen til å dampe noen never av luringene i en god klunk øl etter Aperitifs oppskrift. (Foto: Evan Cooper/Flickr/CC BY 2.0)(Foto: Evan Cooper/Flickr/CC BY 2.0)

7. Guinness-iskrem med honningsjokoladesaus

Mer dessert! Om ikke en saus av honning og mørk sjokolade alene høres ålreit ut, har Food Networks delikate iskremoppskrift også litt mørkt øl i seg. Hvis du glemmer temperaturen ute, blir nok dette en slager.

8. Biffgryte med mørkt øl

Godt.no foreslår også å bruke de edle dråpene i en biffgryte med mørkt øl. Egentlig er vel dette en slags variant av den rødvinsbaserte franske klassikeren boeuf bourgignon, men en ølskvett gir et minst like smakfullt resultat.

9. Biffsaus av øl

Avhengig av hvilket biffstykke du velger (og hva du foretrekker, selvsagt), er det ikke engang sikkert at du trenger saus. Men om du først skal piffe opp kjøttstykket, hvorfor ikke avse en skvett øl? MariannMats biffsaus av øl kombinerer bayerøl, einebær, fløte og litt brunost til en karamellaktig delikatesse som nok også passer godt til viltkjøtt.