Kyllingalarm! Her er 6 tips du bør følge

Skal man skylle rå kylling?

Mandag meldte Nationen at leger og fagfolk slår alarm om en ny type antibiotikaresistent bakterie i norsk slaktekylling. Bakterien kan smitte over på mennesker. Rundt halvparten av kyllingene her i landet er smittet av en resistent bakterie, men heldigvis finnes det forholdsregler vi som forbrukere kan ta. På den måten dreper vi bakteriene og hindrer at de sprer seg under tilberedning av maten. SOL har samlet seks kyllingråd det kan være lurt å følge: 

1. Gjennomstek kyllingen

- Da dør alle bakterier, også de antibiotikaresistente. Ofte kommer ikke smitten direkte fra kyllingen når man spiser den, men fra kjøkkenbenken, skjæreredskaper og via annen mat som har vært i kontakt med rå kylling, sa overlege Martin Steinbakk i Folkehelseinstituttet til Aftenposten i spetember.

2. God hygiene

Vask hendene både før og etter du håndterer kjøtt. Bruk egne redskap, egen skjærefjøl og fat til rått kjøtt. Husk grundig vask etter bruk, råder Mattilsynet.

3. Skift ut skjærebrettet

- Skift ut fjøler når de blir slitt. Det kan gjemme seg bakterier i ripene, sier inspektør Kari Dommarsnes i Mattilsynet til VGTV.

4. Hold rå og tillaget mat atskilt

Ikke la rå kyllingfilet komme i kontakt med for eksempel salat. Ikke bruk samme redskap til salatkutting som du bruker til å skjære i rått kjøtt, skriver Mattilsynet.
  • 5. - Ikke vask rå kylling

Noen skyller kyllingen for å få av slimet. Men helsemyndighetene i flere land advarer mot nettopp det, skriver VG. Engelske og amerikanske myndigheter mener at man sprer bakterier mer over hud, klær og arbeidsflatene på kjøkkenet om man skyller kyllingen enn om man lar være. Det norske mattilsynet uttaler til VG at det lyder som et fornuftig råd.

6. Sjekk temperaturen i kjøleskapet

Vi har tidligere skrevet at mange har feil temperatur i kjøleskapet. Sørg for at kjøleskapet holder mellom 0 og 4 grader slik at bakterier ikke får formere seg. Det kan være lurt å legge kjøtt, som for eksempel kylling, nederst. Dette er ifølge Mattilsynet ofte den kaldeste delen i et kjøleskap.