Mandag meldte Nationen at leger og fagfolk slår alarm om en ny type antibiotikaresistent bakterie i norsk slaktekylling. Bakterien kan smitte over på mennesker.
Rundt halvparten av kyllingene her i landet er smittet av en resistent bakterie, men heldigvis finnes det forholdsregler vi som forbrukere kan ta. På den måten dreper vi bakteriene og hindrer at de sprer seg under tilberedning av maten.
SOL har samlet seks kyllingråd det kan være lurt å følge:
1. Gjennomstek kyllingen
- Da dør alle bakterier, også de antibiotikaresistente. Ofte kommer ikke smitten direkte fra kyllingen når man spiser den, men fra kjøkkenbenken, skjæreredskaper og via annen mat som har vært i kontakt med rå kylling, sa overlege Martin Steinbakk i Folkehelseinstituttet til Aftenposten i spetember.2. God hygiene
Vask hendene både før og etter du håndterer kjøtt. Bruk egne redskap, egen skjærefjøl og fat til rått kjøtt. Husk grundig vask etter bruk, råder Mattilsynet.3. Skift ut skjærebrettet
- Skift ut fjøler når de blir slitt. Det kan gjemme seg bakterier i ripene, sier inspektør Kari Dommarsnes i Mattilsynet til VGTV.4. Hold rå og tillaget mat atskilt
Ikke la rå kyllingfilet komme i kontakt med for eksempel salat. Ikke bruk samme redskap til salatkutting som du bruker til å skjære i rått kjøtt, skriver Mattilsynet.-
5. - Ikke vask rå kylling