Jentelus og avføringslukt: dette er ingrediensene du ikke tenker over

Vet du hva du spiser?

(upublisert) Opprettet
Matvareproduksjon er minst like mye kjemi som håndverk, i hvert fall i stor skala, og det er sjelden selvsagt hva man finner i industriprodusert mat og drikke. Det trenger slettes ikke å være negativt og her i Norge overvåkes industrien heldigvis nøye, men noen ingredienser er det nok uansett greit å ikke tenke på. Her har du fem eksempler på det.

1. Beveranusvæske

Som Din side påpeker, inneholder både matvarer og parfyme uspesifiserte aromastoffer av ... varierende natur. Det er visstnok ikke særlig utbredt her i Norge lenger, men castoreum har blitt brukt som en eksotisk ingrediens i flere hundre år. Stoffet er rett og slett et laktat som utvinnes av en kjertel ved beverens anus, og som blant annet kan gi en bæraktig smak. Om det er noen trøst, kommer ikke stoffet fra rumpa som sådan, bare rett ved siden av. I USA brukes det visst desto hyppigere i mat, men det er nok en viss fare for at parfymen din inneholder castoreum. Også her i Norge. Denne beveren er tysk. (Foto: AP Photo/Darko Vojinovic)Denne beveren er tysk. (Foto: AP Photo/Darko Vojinovic)

2. Svømmeblære

En gang i tiden forholdt de fleste ølbryggere seg til den såkalte renhetsloven av 1516, et tysk dogme som sa at øl kun fikk inneholde malt, humle, gjær og vann. Det var til og med lovbestemt, for eksempel her i Norge. I 1994 fikk vi loven opphevet og ølbryggere kunne omsider bruke ingredienser som bær, mais, ris og tørket svømmeblære. Isinglass, som det også kalles, brukes iblant til å klarne øl og vin for å gi dem et mer innbydende utseende og blandes gjerne av svømmeblærene fra flere fiskearter. Det er likevel ikke mye igjen av stoffet når ølet står i hyllene, fordi det i hovedsak filtreres gjennom blæra. Hvis det hjelper. Stoffet har den siste tiden fått særlig oppmerksomhet fra veganere, for eksempel Vegansamfunnet, fordi de uten vilje kan få i seg animalske bistoffer gjennom ellers vegetariske produkter. Et noe grønnere alternativ er en tang kalt irish moss.

3. Jentelus

Gravide hunnlus har en kraftig rødfarge som er ypperlig til å sette sitt preg på ting. Derfor brukes de ofte i mat under navnet karmin, nevner KK i en prat med Mattilsynet. De ramser både røde pølser og tandoori-kylling som produkter hvor jentelus har satt sitt preg på fargen. Sminke også. Karmin heter gjerne E120 i innholdsfortegnelser, og kan ifølge Astma- og Allergiforbundet gi sterke allergiske reaksjoner. Derfor har sider som Grønn og Skjønn anbefalt produkter som ikke bruker det populære røde fargestoffet. Det er uvisst hvor lusete akkurat denne rødpølsa er. (Foto: Geir Olsen/VG)Det er uvisst hvor lusete akkurat denne rødpølsa er. (Foto: Geir Olsen/VG)

4. Avføringslukt

Skatol er et av stoffene som gir avføring en kraftig og frastøtende lukt, skriver SNL. Det produseres i fordøyelseskanalen hos de fleste pattedyr når proteinet tryptofan spaltes. Stoffet er noe av opphavet til såkalt rånelukt av gris, og grunnen til at man ikke spiser kjønnsmodne og ukastrerte hanngriser ifølge VG. Man vil uansett få i seg minst litt skatol når man spiser grisekjøtt, selv om det kan reduseres ved kastrering og kostholdsendringer hos dyret. Noen putter derimot skatol bevisst i produktene sine. Tobakkspodusenter bruker det gjerne som et smaksstoff, skriver Cambridge Cell Networks.

5. Kalvemage

Denne kommer nok ikke som en overraskelse for dem som har vokst opp på gård, eller er interessert i ost, for løpe er et kjent norsk tradisjonsprodukt. Den korte historien er ifølge Store Norske Leksikon at kalvemager inneholder chymosin, et enzym som gjør at melkeproteiner binder seg sammen og blir til en hard masse - ost. Andre stoffer kan brukes i stedet, og med tiden har man lært seg å fremstille stoffet syntetisk, men historisk sett har løpe vært en bærebjelke i ysting. Tines velkjente Norvegia- og Jarlsberg-oster inneholder for eksempel animalsk løpe, mens Synnøve Finden stort sett bruker mikrobiell løpe fra muggsopp ifølge Opplysningskontoret for Melk. Hvor godt kjenner du osten din? (Foto: REUTERS/Alexander Demianchuk)Hvor godt kjenner du osten din? (Foto: REUTERS/Alexander Demianchuk)  

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.