Annonse

Hvordan marinere kjøtt

Lær deg marinadeknepene og løft grillkjøttet til nye høyder.

Hva er marinade?

En flytende marinade består av tre hovedelementer; syre, fett og krydder/smaktilsetninger. Syren kan bidra til å bryte ned bindevevet i kjøttet for å gjøre det mørere, skriver hvordan.no. Selv om noen marinerer kjøtt for å gjøre det mørt, gjør marinering av kjøtt som regel mer for å tilføre smak enn endre kvaliteten på kjøttet, skriver Beef and Lamb. Du trenger omtrent 1,5 dl flytende marinade for å marinere 500 gram kjøtt. Tørre marinader, også kalt rubs, er en rask og enkel måte å krydre rødt kjøtt. Tørre marinader innholder gjerne krydder og urter man gnir inn i kjøttet. Paste, en fuktig krydderblanding, er en mellomting mellom flytende og tørr marinade. En paste er laget av urter, krydder og litt fuktighet, som knust hvitløk eller honning og passer spesielt godt til å smakssette rødt kjøtt. flytende-marinadeOlje, syre og krydder er grunnbasen i en flytende marinade.

Hvordan marinere:

Pass opp for salt! Salt trekker ut fuktighet fra det du marinerer, og kan bidra til å gjøre kjøttet tørrere. Hvis kjøttet skal marineres i mer enn 20 minutter bør det settes kaldt, for å unngå at kjøttet blir skjemt. Store kjøttstykker, som hele steker eller store biffer, kan med fordel ligge i flytende marinade i 12-24 timer. Små stykker kjøtt trenger kanskje bare 2-3 timer marinering før steking. Tørre marinader og paste gnis inn i kjøttet 20-30 minutter før steking.

Hvordan grille marinert kjøtt?

Ta kjøttet i romtemperatur 20-30 minutter. Tørk av overskuddsvæske, slik at du kjøkket blir stekt og ikke kokt. Du kan pensle marinade på kjøttet mens det grilles, for å holde det fuktig, men ikke hell mye marinade over. Ikke pensle mer marinade på kjøttet de siste minuttene av steketiden. marinade-grillDet er greit å pensle litt marinade på kjøttet mens det grilles, men ikke hell på mengder, og ikke mot slutten av steketiden.

Gode marinader til kjøtt:

Soyasaus, litt honning og appelsinjuice Ketchup, litt rødvin og sennep Olivenolje, litt sitronjuice og tørket oregano og/eller rosmarin Soyasaus, østerssaus og sesamolje