Hvordan lage is uten iskremmaskin

Hemmeligheten er røring, røring og atter røring.

(upublisert) Opprettet
Klassisk, hjemmelaget iskrem er virkelig noe for seg selv. Og du kan selvsagt lage det uten iskremmaskin. Du må bare være litt tålmodig. David Lebovitz er kongen av iskremlaging og anbefaler at man starter med en vaniljesausbase, fordi denne gir jevnest og minst kornete resultat. Og du trenger jo ikke å lage vaniljeis hvis det ikke er favoritten, oppskriften er et strålende utgangspunkt for å tilsette andre smaker. iskrem-uten-maskin

David Lebovitz vaniljeis (tilpasset norske ingredienser):

2,5 dl helmelk 1 klype salt 150 g sukker 1 vaniljestang, delt i to 5 dl kremfløte 5 eggeplommer

Fremgangsmåte for isbasen:

Varm melken, salt og sukker i en kjele. Trekk kjelen fra varmen. Skrap ut frøene fra vaniljestangen ut i melken og la stilken ligge og trekke kjelen med lokk i en time. Hell fløten i en stål eller glassbolle og sett den i kjøleskapet, slik at både krem og bolle holder seg skikkelig kald. Du kan sette bollen med fløte i et isbad i vasken, men sørg for at det ikke kommer vann eller is i fløten. Rør sammen eggeplommene i en ren bolle. Varm opp melken igjen, fisk ut vaniljestangen og hell litt og litt melk i eggeplommene mens du rører konstant. Når all melken og eggeplommene er blandet godt sammen heller du dette tilbake i kjelen og varmer opp mens du rører. Røringen er essensiell, skrap i bunn av kjelen og pass på at det ikke brenner seg. La det tykne til vaniljesauskonsistens. Sil sausen over i den iskalde fløten. Rør til det er kaldt, slik at du unngår snerk. Sett iskrembasen i kjøleskapet til den er kald. Gjerne over natten. Den må være skikkelig kald før man starter innfrysningen. custard

Fremgangsmåte frysing:

Er du så heldig at du har iskremmaskin følger du nå manualen og lager iskremen deretter. Har du ikke iskremmaskin heller du iskrembasen i en stor rektangulær form og setter i fryseren. Hvis du vil ha i bærpuré, blander du dette inn nå. Etter 45 minutter tar du iskremen ut av fryseren og rører iherdig. Gjerne med stavmikser, men en god visp funker også. Poenget er å unngå krystallisering mens isen fryser. Gjenta dette hvert 45. minutt, omtrent. Det tar 2-3 timer før isen er klar. Spis!  

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.