Hvor tidlig er det lov å drikke julebrus og spise julemarsipan?

Julesnopet er allerede godt på vei ut i butikkhyllene.

(upublisert) Opprettet
Enkelte steder i landet kom julebrusen i butikkhyllene allerede i forrige uke. Det gjorde selv nissen opprørt. I tiden framover blir det bare mer julebrus- og godteri i butikkene rundt omkring, og få tema ser ut til å spalte folket mer på årlig basis. Noen gleder seg. Andre blir rett og slett litt forbanna.

Julebrusen er på plass

- Det har vært slik i mange år, og kundene forventer at den kommer i oktober. Det er en enorm etterspørsel, og engasjementet er stort for denne brusen. - Vi får ofte spørsmål i midten av desember om det er fare for om vi går tom, og om det bør hamstres, fastslår E.C. Dahls' regionsjef Arve Bartnes til Adressa. Som tidligere har de allerede levert julebrusen sin til butikkene som har lyst på den. Blant trønderne er deres julebrus den klart mest populære, og mange ser ikke ut til å ha noe mot tjuvstarten. Juleølet må derimot vente til november. Har noen spurt marsipangrisen hva den synes? (Foto: Geir Otto Johansen / VG)Har noen spurt marsipangrisen hva den synes? (Foto: Geir Otto Johansen / VG)

- Det er helt elendig

På andre siden av landet, i Bergen, er det minst én mann som gir pipa en annen lyd. - Det er helt elendig. Vi rakk såvidt å komme inn i oktober før julen var i hyllene, ergrer Erik Rosén seg til Bergens Tidene. Han får uventet støtte av kjøpmann Hans K. Karlsen, som presiserer at folket bestemmer til syvende og sist.

- Det er ikke så mange uker siden vi gikk i shorts og det var varmt og fint, og så kommer juleproduktene. Det føles litt feil. Men det er min personlige mening. Markedet bestemmer, innrømmer han.

Derfor har de også satt ut enkelte juleprodukter allerede, selv om godteriet får vente.

Lager Facebook-font

Siden høsten 2010 har motstandere av tidligfødt jul organisert seg i Facebook-gruppa Nei Til Jul i Oktober, som har over 75 000 medlemmer. Der tikker det først og fremst inn eksempler på butikker som har tjuvstartet, som at IKEA pyntet til jul allerede 25. september eller at julemarsipanen er på vei. Men selv om til og med representanter for handelsstanden sukker over tidlig juleinvasjon, og det finnes nok av folk som venter til 1. desember med julestæsjet, er det like sikkert som at nissen har skjedd at enkelte slipper julevarene tidlig hvert eneste år. Men det er kanskje litt julestemning i det også?   Hvor tidlig synes du det er lov å drikke julebrus eller fortære marsipangrisen? Tjuvstarter du? Hva er det du ikke greier å holde deg unna så fort det står i hyllene? Vær så ærlig du bare orker i kommentarfeltet under, eller på Facebook-siden vår!
Mer om
mat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer